NPO
NTR

Crudité met Manfred Meeuwig

Carottes rapées

Schil dikke wortels en rasp ze niet te fijn. Maak een vinaigrette van fijne (Dijon) mosterd, witte wijn azijn en half olijf- half zonnebloemolie. Breng op smaak met zout en peper. Hak voor het klassieke effect wat krulpeterselie fijn en meng met de wortel.

Celeri remoulade

Maak een dunne saus van (zelfgemaakte) mayonaise. Schil een stuk knolselderie en rasp fijn.

Meng, proef en voeg eventueel wat citroensap en zout toe. Laat een uurtje staan zodat de selderie een beetje zacht wordt.

Betteraves

Kook rauwe bieten met wat zout gaar, dit duurt vrij lang. Schil ze en snij de bietjes in plakjes of blokjes. Maak een vinaigrette met fijne (Dijon) mosterd, (sherry) azijn en lichte olijfolie. Voeg geraspte sinaasappelschil en zout en peper naar smaak toe. Meng en laat een uurtje staan. Serveer eventueel met gehakte geroosterde hazelnootjes.

Oeuf dur mayo

Kook de eieren net gaar. Maak een lekkere mayo van 1 eigeel, mosterd, wijnazijn en zonnebloemolie. Voeg een beetje water toe zodat de mayo net ‘loopt’ proef en voeg zout en peper toe. Schil en snij de eitjes doormidden en schep er royaal mayo overheen.

Lekker met knapperig stokbrood en lichte rode wijn.