NPO
NTR

Kip van Lynn Witlox

Fly me to the moon recept

Kippenbout in de tuin

De brigade van Mangiare hoef ik niet uit te leggen dat recepten altijd als een rode draad door je leven lopen. Zelfs de ergste ‘noodzaak eter’ (mensen die zeggen alleen te eten om in leven te blijven) herinnert zich een gerecht wat ze direct terugbrengt bij die ene herinnering.

Voor mij is het mijn vader die het vaakst naar voren komt bij herinneringen aan eten. Tenslotte ben ik door deze chefkok verliefd geworden op eten, de magie van gastvrijheid en koken.

Bij het bereiden van een ei denk ik aan alle zondagochtenden waar ik als kind samen met hem roerei maakte voor bij het ontbijt. Bij kaas denk ik aan hem en aan de delicatessenaak van mijn ouders waar ik op zaterdag meewerkte. Vers stokbrood met extra belegen kaas en roomboter is daardoor nog steeds een van mijn favorieten. Net zoals brood en olijfolie wat me doet denken aan het broodje bresaola wat we samen bij de Trevi fontein aten in Rome... Zo kan ik nog wel even doorgaan maar een van de meest simpelste en toch ook dierbaarste ‘eet herinneringen’ die ik met hem heb is het eten van een kippenbout op zondagmiddag in de tuin.

Het was zo’n middag dat het voor het eerst in het jaar weer lekker warm is en je buiten kunt zitten zonder jas. Ik weet niet meer hoe we erop kwamen maar mijn vader en ik kregen honger en we besloten twee kippenbouten te maken. Een klein beetje gemarineerd met knoflook en citroen, daarna gegaard in de oven.

De zon kwam door en we aten de kip uit het vuistje, gewoon aan de tuintafel. Daar zaten we, onze kinnen druipend van het vet, tevreden te genieten. De gedachten aan de krokante huid en het malse vlees doen me nog steeds watertanden.

Wanneer u straks een middag hard heeft gewerkt in de tuin (of niet) eet zo’n kippenbout in het zonnetje en u vliegt zo naar de maan.

Recept

Kippenbout uit het vuistje

Ingrediënten (voor 2 personen)

Kippenbout 1 per persoon Citroenschil van een halve citroen Teentje knoflook
2 eetlepels neutrale olie

Bereiding

Bestrooi de kippenbouten met zout en peper en meng in een kom met de knoflook, olie en citroenschil. Dek de kom af met folie en zet voor een uurtje opzij. Goed afgedekt kan dat prima buiten de koelkast.

Plaats de kippenbouten in een ovenschaal zonder citroen of knoflook mee te nemen. Gaar de kippenbouten ongeveer 40 minuten op 180 tot 200 graden (afhankelijk van hoe goed je oven werkt)

Is het huidje van de kip daarna nog niet knapperig, schakel dan nog even de grillstand in voor een paar minuten. Crispy skin is een must!

Serveer buiten op een servet.