NPO
NTR

Julietta Poventud – Anadama brood

 

Anadama brood kent een bijzondere geschiedenis; het verhaal gaat dat de receptuur van dit brood komt van een visserman wiens vrouw Anna vertrok tijdens het bereiden van zijn maaltijd. De visser moest vervolgens zelf maar iets maken van het maispapje dat ze achterliet; hij deed er meel en gist bij en bakte het als brood terwijl hij in zichzelf vloekte: “Anna, damn her.” Het brood was zo goed gelukt dat de buren hem vroegen naar het recept dat daarna de geschiedenis inging als Anadama Bread.

 

Recept:

 

4 dl water

55 g maismeel

2 eetlepels boter

1 dl suikerrietmelasse

2 theelepels zout

2 zakjes droge gist

1 dl lauw water

15 g suiker

660 g bloem

60 g warme gesmolten boter

 

Kook 4 dl water en voeg het maismeel geleidelijk toe terwijl u blijft roeren tot het een gelijkmatige zachte massa is. Voeg de boter toe, de suikerrietmelasse en het zout en laat het lauwwarm worden. Doe de gist bij 1 dl lauw water, voeg de suiker toe, dek af en laat staan tot het schuimt en in volume is verdubbeld. Voeg dit geleidelijk toe aan het maismeel en kneedt het in tien minuten tot een stevig deeg. Zet het deeg weg in een ingevette, warme kom, dek af en laat het rijzen tot het deeg dubbel zo groot is. Snij met een mes een paar keer door het deeg en laat het afgedekt opnieuw rijzen gedurende 45 minuten. Plaats het deeg op een met bloem bestrooid bord en verdeel het al knedend in twee broden.

Beboter twee bakblikken en bestrooi deze met bloem. Doe de broden in het blik, dek af en laat opnieuw rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.

Bak de broden gedurende 20 minuten in de oven op 200 graden, daarna bakt u de broden nog op 190 graden tot ze goudbruin zijn.

Bestrijk de broden met de warme gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.

 

De moeder van luisteraar Julietta Poventud maakte dit brood vaak thuis als alternatief voor het fabrieksbrood uit de supermarkt.

 

Bij de finale - foto: Julie Hrudova