NPO
NTR

Petra Kruse – Andalusische lever

 

Een Zuidspaans avontuur voor 4 tot 6 personen neemt u 500 gram lever van de kip, het varken of het kalf. U snijdt deze lever in dobbelsteentjes van 1 cm. U fruit in wat boter twee eetlepels gesnipperde uit en een fijngewreven teentje knoflook zo, dat de uitsnippers glazig maar niet bruin worden. Voeg dan de lever toe en laat deze onder voortdurend schudden, lichtbruin worden.

 

In een andere pan laat u intussen 100 g zeer fijngesneden, vet rookspek uitbraden, en fruit hierin (1 blikje) tomatenpuree tot deze donker van kleur is. Dan toevoegen: 2 kopjes melk, 2 theelepels suiker, 2 theelepels mosterd, ½ theelepel gemberpoeder.

Even door laten koken en nu de lever-en-ui erbij. Zachtjes laat u alles een half uur stoven, brengt met zout op smaak, en bindt de saus (als deze dunner is dan room) met wat aangemaakt aardappelmeel. Kort voor het opdienen nog een ½ wijnglas witte wijn, b.v. droge sherry toevoegen.

Serveren met droge rijst en pikant aangemaakte sla en u hoort de roep: “Leve de lever op z’n Andalusisch!”

 

Luisteraar Petra Kruse kreeg het recept van haar moeder die het weer van de vakslager kreeg. Het stond ooit in het receptenblad Wat zullen we morgen eten dat daar elke week op de toonbank te vinden was.

Bij de finale foto: Julie Hrudova