NPO
NTR

Luisteraar Christa van Delen kreeg het recept voor de bereiding van kip van haar schoonmoeder.

Kip uit de römertopf van (schoon)ma met patatjes van (schoon)pa

 

Benodigdheden

- oven

- römertopf

- steelpannetje

- frituurpan

- vergiet

De Allerbeste Kok Blijft Toch Je (Schoon-)Moeder (foto Francien Knorringa)

Bij de finale (foto: Julie Hrudova)

Ingrediënten kip

- een hele kip (1,5 kilo)

- kipkruiden

- bakje champignons

- ui

- tomatenpuree

- allesbinder

 

Ingrediënten patatjes

- 1,5 kilo aardappels (bintjes)

- frituurvet

- zout

 

Bereiding van de kip (recept van schoonmoeder)

De römertopf half uurtje in koud water (ondergedompeld) leggen. Oven voorverwarmen op 200 graden. De kip vullen met de champignons en daarna inwrijven met de kipkruiden. Römertopf uit het water halen. Kip in de römertopf leggen. De rest van de champignons samen met de in ringen gesneden om de kip heen in de römertopf, deksel erop en 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Kip uit de römertopf op een schaal en het vocht uit de römertopf samen met de uien en champignons in een steelpannetje. Tomatenpuree erdoorheen roeren en vervolgens de allesbinder erdoor om te binden.

(Noot van de redactie: bij de gebruiksaanwijzing van de Römertopf staat dat deze al tijdens het voorverwarmen in de oven moet staan omdat grote temperatuursverschillen slecht zijn voor de schaal.)

 

Ondertussen in de schuur…………..

 

Bereiden van de patat (recept van schoonvader)

Aardappels schillen, in dunne patatjes snijden en in een pan met water leggen. Frituurvet (‘niet dat goedkope spul’) verwarmen tot heet (ik schat in zo’n 200 graden….) . Patatjes uit laten lekken op een theedoek. Patatjes een eerste keer bakken in het frituurvet, licht verkleuren. Patatjes laten afkoelen in een vergiet.

 

Tegen de tijd dat de kip uit de oven komt en de laatste hand aan het sausje gelegd wordt, riep mijn schoonmoeder: “we kunnen bijna aan tafel, Wulphert ga jij de patatjes afbakken?”….

 

Frituurvet weer goed heet laten worden en de patatjes lekker knapperig afbakken (niet van die slappe dingen….). Flinke laag zout erover en klaar.