NPO
NTR

Luisteraar Maeve van der Steen herinnerde zich voor Mangiare het recept van haar moeder, van oorsprong Iers en opgegroeid in Schotland...

Maeve van der Steen - Slobberchops.

vier schouderkarbonades, niet te dun

 

twee appels, bijvoorbeeld goudrenetten, in plakken van ongeveer 1 cm, zonder klokhuis, schil moet eraan blijven

 

twee uien, in ringen gesneden

 

klont boter en drupje olie

 

zout en versgemalen peper

 

bescheiden beetje salie

laurierblad en scheut worchester-sauce

 

scheut bier, wijn of sherry, of wat er toevallig in je glas zit, aangevuld met water

Laat de boter met de olie smelten in een fijne braadpan. Peper en zout de karbonades en bak ze aan beide kanten even aan. Doe de verkruimelde salie eroverheen. Leg opzij.

Bak nu de uien in hetzelfde vet even zachtjes aan.

Leg het vlees terug in de braadpan, de schijven appel er netjes bovenop (misschien heb je teveel appelschijf, gebruik dan niet alles) en drapeer de ui een beetje rondom, en eroverheen.

Nu de drank (of alleen water) eroverheen gieten, de karbonades mogen bijna half onderstaan. Laurierblad en worchester-sauce erbij.

Laat minstens anderhalf uur sudderen op het allerlaagste pitje. Mag ook langer. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit.

Heb je geen pitje dat laag genoeg is, zet dan de braadpan in de oven op 85 à 90Cº.

Als ze gaar zijn, de karbonades opdienen, voorzichtig, de nu zachte appelschijven moeten heel blijven en er netjes op blijven liggen. De jus met eventuele aanbaksels in de pan met een vork nog even goed doorroeren.

Geef er stevige gekookte aardappels bij (geen kruimige, als het goed is is de jus namelijk vrij vochtig) en een lekkere groente naar smaak, kool in de winter, sperziebonen in de zomer bijvoorbeeld.

 

foto: Julie Hrudova