NPO
NTR

RECEPT BOERENKOOL UIT DE OVEN

Ingredienten (4 personen):

- 2 eetlepels olijfolie

- 2 rode uien

- 2 tenen knoflook, in plakjes

- 600 gram panklare gesneden boerenkool

- 8 zongedroogde tomaatjes op olie, in dunne reepjes

- 300 gram hüttenkäse

- 100 gram oude kaas of gran padano, geraspt

- 8 verse tomaten (liefst pruimtomaten), in plakjes

- 20 gram bloem

- 20 gram boter

- 1 kopje melk

- versgemalen peper, zout

 

Bereidingswijze:

  • Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius
  • In pan of wok olie verhitten en ui met knoflook 1 minuut fruiten.
  • Boerenkool toevoegen en al omscheppend laten slinken. Zongedroogde tomaatjes met wat tomatenolie erdoor scheppen en scheutje water toevoegen. Op smaak brengen met versgemalen peper en zout.
  • In steelpannetje een niet te dunne roux maken van 20 gram bloem, 20 gram boter en ongeveer een kopje melk, laten pruttelen, op smaak maken met peper en zout. Hüttenkäse erdoor roeren.
  • Helft van boerenkoolmengsel overdoen in ovenschaal, helft roux/ hüttenkäsemengsel erop doen, plakjes tomaat er op leggen, met peper en zout bestrooien, helft geraspte kaas erover strooien. Daarna herhalen met de andere helft van het boerenkoolmengsel, de roux/ hüttenkäsemengsel, plakjes tomaat, peper en zout, en tot slot de geraspte kaas en daarover wat olie van de zongedroogde tomaatjes schenken.
  • Schaal middenin de oven schuiven en in 15-20 minuten goudbruin en gaar laten worden.

(Lekker met pasta, bv. penne)

 

Noot van de redactie: In de uitzending proefden we het puur, dus zonder pasta en stond de schaal slechts 5 minuten in de oven.