NPO
NTR

Het thema van onze luisteraarswedstrijd 2019 is Nachteten!

Wie kent het niet...de onbedwingbare trek, 's avonds, snel na het eten of laat of middenin de nacht...receptuur van nachtelijke snacks, gerechten of hele maaltijden kan gestuurd worden naar mangiare@ntr.nl.

Zoet, hartig, makkelijk of ingewikkeld: het mag allemaal!

Hieronder vind u de recepten van de uitgevoerde gerechten. We kunnen nog recepten gebruiken dus aarzel vooral niet en stuur nu in! mangiare@ntr.nl


Nachteten #aflevering 8

Kuskussalade met rozijnen en stemgember.

Koop een zak Kuskus van het merk Ankara (Turkse supermarkt). Klasik. Dat is wat grover, en dat zijn van die knapperige bolletjes.

250 gram Kuskus koken met een kippenbouillonblokje en een handje rozijnen.
Afkoelen.

Fruit een grote ui, een paar stengels (1/3 van een bos) bleekselderij in beetje olie tot ze zacht zijn. Vervolgens een halve in blokken gesneden aubergine erbij. Laat alles afkoelen.

Dit kun je allemaal overdag doen. Mix het door de afgekoelde kuskus, een straal honing/ en of gembersiroop, wat witte peper en knoflookpoeder. Als je een zoete tand hebt...sweeth tooth,  snippers van de zoete gemberbolletjes (die van op siroop) er door heen doen. Tot slot verkruimel je een flink stuk turkse witte kaas uit blik (afspoelen vanwege het zoute water waar de kaas in ligt) over de salade.

Nachteten #aflevering 7.

Tiramisu zonder ei

Ongeveer 4 lange vingers in stukjes breken, in een schaaltje doen. In de kan van het koffiezetapparaat zit altijd nog wel wat koude sterke koffie, dat giet ik over de stukjes. Ook nog een scheutje Amaretto eroverheen. Dikke laag Franse kwark (Fromage frais battu) eroverheen, suiker en wat vers sap uit een Bio-citroen er doorheen roeren, zorg dat de langevingers-laag intact blijft.

De hele boel een uurtje in laten trekken. Uiteindelijk schijfjes banaan (+ ev. nog wat stukjes blanke amandelen) door de bovenste laag roeren en pure hagelslag (de Ruijter) eroverheen strooien.

 

Nachteten #aflevering 6.

Dumplings in bouillon. Recept volgt

Nachteten #aflevering 5.

Potje van Lenie

Na een wilde nacht eten. Nachteten.

Na het stappen in Breda nam ik wel eens mensen mee naar huis. Als yup woonde ik een gigantisch huis in hartje centrum van Breda. Ik had de beste kroegen op kruip afstand.
Als om 4 uur de graanbak dicht ging vond ik het zonde om met mijn verse vrienden al te stoppen met stappen.
Thuis gingen we dan verder. Ik had geen naaste buren dus dat de versterker voluit ging stoorde niemand.

Ik zorgde ervoor dat ik altijd wel diepvries zeevruchten en bladerdeeg in huis had. Dan maakte ik het zogenaamde potje van Lenie. Echt heel éénvoudig. En lekker..!
Men neme zo’n klein wit ovenbakje. Doe daar wat zeevruchten, boter, knoflook en peterselie in. Vervolgens dek je het bakje af met bladerdeeg.
Even een tijdje in de oven en je hebt een zeer smakelijk hapje. En het oogt nog indrukwekkend ook.

Dit recept heeft ooit eens in de krant gestaan. Een kookrubriekje van Hans Belterman. Ik meen me te herinneren dat hij het recept van ene Lenie had gekregen.
Vandaar de naam: “Potje van Lenie”. Ik maak dit recept al zo lang dat ik het origineel niet meer weet.
Maar dit eenvoudige recept is heel makkelijk te variëren zodat het waarschijnlijk iets anders is geworden dan het origineel.

Echt proberen dit recept!

 

 

Nachteten #aflevering 4.

Luxe Küchenmeisterstulle

Küchenmeisterstulle is een typisch DDR-gerecht en in bijna elke kroeg als snack te krijgen. Omdat je in principe dezelfde ingrediënten nodig hebt, als voor een tosti (die ook bijna altijd wel in huis zijn), is het na een avondje weg snel gemaakt. Toen er bij ons geen Goudakaas en ham in de koelkast lag, maar wel ‚Ziegenweichkäse‘ en gedroogde ham, ontstond het volgende, luxe ‚Nachtrecept‘. Alternatief kunnen natuurlijk alle vlees- en kaasrestjes worden gebruikt. Dit is echter wel mijn favoriet. Dit recept is voor 4 stuks.

Sneetjes zuurdesembrood met pompoenpitten. ---- Niet vers! Belangrijk is, dat het al een beetje oud oftewel droog is.

Anders wordt het een sompige boel.

Altenburger Ziegenweichkäse (alt. Chavroux Tendre Bûche), ---- belangrijk is dat het een rol is.

Plakjes milde rauwe ham, dun gesneden ---- Eieren ---- Milde olijfolie om in te bakken en braden

Bereiding

  1. Beleg 4 sneetjes brood met de rauwe ham, 2 plakjes per snee
  2. Snij van de geitenkaasrol plakjes van ong. een halve centimeter af. Beleg de 4 sneetjes met de plakjes geitenkaas. Een enkele laag is voldoende.
  3. Dekiederebelegdeboterhammeteentweedesneeaf.
  4. Kluts de eieren. Bij kleine eieren gerust nog eentje extra.
  5. Verhit olijfolie in een koekenpan. De olijfolie moet minstens een halve cm hoog in de pan staan. Niet te scheutig dus!
  6. Wentel daarna de belegde dubbele boterhammen in ei. Zorg ervoor dat de buitenkant geheel met ei bedekt is. Ik laat het brood altijd even een seconde of 20 a 30 intrekken in de eieren.
  7. Doe de ei-boterhammen in de voorverwarmde koekenpan en bak ze totdat de buitenkant een beetje bruin en knapperig is en de kaas gesmolten. De pan mag niet te heet worden. Omdat ik een elektrische kookplaat heb, neem ik meestal 60% hitte. Bij een gasfornuis zou ik op ‚halve kracht‘ bakken.

 

Nachteten #aflevering 3.

Oeuff en cocotte. Wel wat werk om 's nachts te maken, maar des te lekkerder, en niets om je voor te schamen. Nóg lekkerder met een benen lepel en warme dikke repen toast van witbrood met zwarte randjes en veel boter.

3 repen ontbijtspek
1 ei
2 el room
dragon of biesolook
1 el geraspte parmazaanse kaas
zout en peper
gerookt paprika

Oven voorwerwarmen op 200 graden
Bekleedt een ramequin met de plakjes spek (in stukjes 4 cm oid). een beetje room, daar bovenop het ei, zout, peper, en dragon of bieslook naar smaak. Daarna de rest van de room. daaroverheen de parmezaanse kaas en als laatste de paprika.
Bak de cocotte ongeveer een kwartiertje. Hij moet bruin zijn aan de bovenkant, een beetje borrelen, maar nog wel drillen. Het eigeel moet nog lopen, maar het eiwit net gaar. Tenzij je het anders wil misschien.

 

Nachteten #aflevering 2.

Recept volgt.

 

Nachteten #aflevering 1.

Gorgonzola dolce met prosecco op een stukje vijgenbrood (met chocola). De betere kaasspeciaalzaken verkopen een zelfgemaakte dip van gorgonzola dolce met prosecco. De smaak is heel rijk: bij ieder hapje proef je een zachte smaak van blauwader, die vergezeld wordt door een licht frisse en "warme" smaak van de prosecco. De structuur is heel zacht en luchtig, door het koolzuur. Omdat het zo vloeibaar is, moet je het wel eten met iets van brood of toast. Zoals breder bekend is, combineren blauwaderkazen combineren heel goed met zoet. Als je het dus helemaal af wilt maken, kun je de gorgonzola met prosecco smeren op een beetje brood/koek van vijgen en amandelen. Voor wie nog meer aandurft: schaaf er nog een beetje pure chocola overheen. Dat is zo lekker. De gorgonzola met prosecco maak je overigens ook heel gemakkelijk zelf!