Pompoensoep uit Bill's Basics:
Pittige pompoensoep met linzen
Dit is een voedzame, goedgevulde, pittig gekruide soep die door elkaar is gestampt in plaats van gepureerd, zodat de smaken in elkaar overgaan. De gladde, op babyvoeding lijkende poempoensoep is te lijmerig naar mijn smaak. Als u de pan sluit bij het roosteren van de groenten, worden ze door de stoom gaar en vallen uiteen in plaats van te karameliseren, wat de soep ten goede komt.
1 ½ kg flespompoen, geschild, in blokjes van 3cm
750 g tomaten
6 tenen knoflook, gepeld
1 kleine wortel, fijngehakt
4 eetl. olijfolie
½ -1 theel. gedroogde chilivlokken
2 theel. gemalen komijnzaad
2 theel. gemalen korianderzaad
2 theel. paprikapoeder
1 ¼ liter groente- of kippenbouillon
180 g rode linzen
opdienen met
yoghurt
sumak
knapperig brood
Verwarm de oven tot 180 ̊C. Doe de pompoen, tomaten, knoflook en wortel in een grote ovenschaal, besprekenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met de specerijen en zout en peper naar smaak. Sluit de schaal en zet hem 1 ½ uur in de oven, tot de groenten gaar zijn.
Prak de groenten grof met een vork of een pureestamper en roer de bouillon erdoor. Zet de schaal nu op het fornuis op halfhoog vuur en breng de inhoud aan de kook.
Voeg de linzen toe en laat ze op laag vuur in 15-20 minuten gaar worden. Voeg als de soep te dik wordt nog wat bouillon of water toe. Breng hem nog eens op smaak met zout en peper en schep hem in verwarmde soepborden of –kommen. Zet er een dot yoghurt op en bestrooi die met sumak. Geef er knapperig brood bij.
Voor 4-6 personen
Titel: Bill's basics
Auteur: Bill Granger
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
ISBN: 9789059563711
Prijs: € 24,95
_________________________________________________________________________
Pompoensoep uit Menu Maison:
Pompoensoep
Voor 4 personen
1 ui
50 gram boter
1 kilo pompoen
3 wortelen
3 tomaten
1 teentje knoflook
Enkele takjes tijm
2 blaadjes laurier
1,5 liter kippenbouillon
Zout en peper
Stoof de gesnipperde ui glazig in een klontje boter. Voeg er de in stukken gesneden pompoen en wortelen bij. Laat verder stoven. Voeg er dan de in stukken gesneden tomaten, de gesnipperde knoflook, tijm en laurier bij. Laat nog eventjes al roerend stoven. Giet er vervolgens de bouillon bij.
Laat 30 minuten zachtjes koken. Verwijder de tijm en de laurier en mix de soep.
Haal door een zeef en breng op smaak met zout en peper. Dien heet op met een koud klontje boter.
Titel: Menu Maison
Uitgeverij: Terra / Lannoo
ISBN: 9789020991857
Prijs: € 39,95
____________________________________________________________________________
Pompoensoep uit Absolutely Jean Beddington:
Pompoensoep met verse gember en spitskool, gerookte palingfilet op roggebrood en pompoenpit olie
2 uien, fijn gesneden
1 knoflook teen, gesneden
2 eetlepels zonnebloemolie
500 gram pompoen vlees, in blokjes
50 gram verse gemberwortel, geschild en in stukjes gesneden
1 liter lichte kippenbouillon
Zout
2 eetlepels boter
½ kleine spitskool, in reepjes gesneden
Zout en peper
2 sneetjes roggebrood
1 ons gerookte palingfilet
Wat zachte boter
Pompoenpit olie
- Fruit de uien en de knoflook in de zonnebloemolie. Doe de pompoen en de gemberwortel erbij. Giet de bouillon erover en breng aan de kook. Laat zachtjes doorkoken tot de pompoen gaar is. Pureer de soep in de keuken machine of door een zeef en breng op smaak.
- Smelt de boter in een pan en laat hierin de spitskool zachtjes smoren tot de kool zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de plakjes roggebrood doormidden. Smeer in met een beetje boter en verdeel de paling erover.
Afwerking:
Verdeel de soep over vier kommen en leg wat spitskool in het midden. Leg hierop de roggebrood boterham en druppel er wat pompoenpit olie omheen.
Titel: Absolutely Jean Beddington
Uitgeverij: De Kookboekhandel
ISBN: 9789080568440
Prijs: € 45,-
Hallo,
In Zambia at ik regelmatig blokjes gestoofde pompoen als bijgroente. Omdat er geen kruiderij bij gedaan werd, was dat redelijk flauw, maar toch goed te eten. Met welke kruiden kun je pompoen als groente goed op smaak brengen.
Lydia