Vanillevla naar recept van patissier Cees Holtkamp uit zijn boek ‘De Banketbakker’
Vanillevla
6 personen
500 g volle melk
100 g suiker
½ vanillestokje
20 g custardpoeder
2 eidooiers
Breng 450 g melk met 50 g suiker aan de kook. Snijd het vanillestokjeopen, schraap het uit en voeg het stokje plus het vanillemerg toe aan de melk. Roer de overige melk, de overige suiker, het custardpoeder en de eidooiers door elkaar tot een glad papje.
Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
Giet een beetje hete melk over het koude melkmengsel, roer dit goed door en giet het weer bij de hete melk. Laat de vla op laag vuur, onder voortdurend roeren, een paar minuten zachtjes doorkoken.
Laat afgedekt afkoelen. Roer af en toe door om te voorkomen dat zich een vel vormt.
H: Bitterkoekjesvla maak je door op het laatste moment fijngehakte bitterkoekjes door de vla te roeren.
De vanillevla was heerlijk. De vanillesmaak bleef ook lang in mijn mond achter.
Smaakt heerlijk. De custardpoeder kun je vervangen door zelfgemaakte banketbakkersroom en de velvorming (als je het niet lekker vindt) kun je voorkomen door een velletje plastic huishoudfolie op de warme vloeistof te drukken.
Ik ben blij met dit recept. Ik ga het binnenkort eens uitproberen. Ik ben beniewd of het beter zal smaken dan de door fabrikanten gefabriceerde nep-vanillevla.