NPO
NTR

Nadia Zerouali proefde voor ons drie verschillende kant en klare hoemoes. De beoordelingen waren niet mals.

  • 1. Sabra Houmous 2.19 'helemaal niet slecht, eigenlijk heel lekker' 'beetje plakkerig' 'heel sesamachtig' 'zuur'
  • 2. Maza Houmous naturel 1.89 'grover dan de eerste' 'knoflookachtig' 'zuurder'
  • 3. Hummus Bio Florentin 3,09 'heel goor' 'alsof er leverworst in zit'

 

 

Nadia Zerouali & Merijn Tol

De zelfgemaakte hoemoes die Nadia meenam werd na afloop van de test 'hors concours' geproefd. Iedereen was erg enthousiast en hier is het recept uit Bismilla Arabia.

 

Hummus

Van wie is de hummus? Vele landen claimen de hummus als nationaal gerecht maar de hummus is gul en vult vele monden. De schrijfwijze is net als het gerecht zelf multifunctioneel en interpretabel. Hummus, hamos, houmous, hommos, hommus, hummos of hummous. En het lekkere is, ze hebben allemaal gelijk!

 

500 g gedroogde kikkererwten

1 el + ½ tl bakpoeder

2 dl witte tahini (de lichte ongeroosterde tahini uit het Midden-Oosten (in plastic potten en niet de geroosterde Turkse uit glazen potten)

2 teentjes knoflook, geperst

2 - 4 el citroensap

zout

 

Week de kikkererwten een nacht of 12 uur in een grote kom met ruim koud water en 1 el bakpoeder. Spoel de kikkererwten schoon en laat ze goed uitlekken.
Doe ze in een grote pan, voeg zoveel water toe dat de kikkererwten ca. 2 cm onderstaan. Voeg ½ tl bakpoeder toe en breng aan de kook.
Kook met het deksel op de pan op laat vuur in 2 tot 3 uur tot de kikkererwten heel zacht zijn. Laat afkoelen, giet af en bewaar wat van het kookvocht.
Pureer de kikkererwten met 2/3 van de tahini in de keukenmachine, laat de machine geruime tijd draaien tot een zalvige consistentie.
Voeg als de hummus te dik is tijdens het draaien wat van het kookvocht toe.
Breng op smaak met de rest van de tahini, de knoflook, naar smaak wat citroensap en wat zout.
Maak een mooi kuiltje in het midden. Besprenkel met wat olie.

Bestrooi eventueel met wat zeer fijngehakte peterselie, een snufje komijn en/of een snufje paprikapoeder.
Serveer met partjes rauwe ui, ingelegde groenten en verse pitabroodjes of flatbread.

 

Uit: Bismilla Arabia, Uitgever Kosmos, Merijn Tol & Nadia Zerouali, fotografie Sven Benjamins, vormgeving en illustraties Rosa Vitalie.

 

 

 

 

 

  1. Het recept staat erop, veel plezier bij het maken en een smakelijke groet van Mangiare!

    25 februari 2013 22:00 Redactie