Recepten van Jonathan Karpathios
Ravioli van biet met hangop
Bijgerecht voor 4 personeen, bereidingstijd: 15 minuten, plus 1 dag om de hangop te maken.
Ingredienten:
500 gr yoghurt
rasp van verse mierkiswortel naar smaak
1 eetlepel natuurazijn
1 grote rode biet, in dunne plakjes
basisrecept zoetzuur*
peper en zout
Extra nodig: schone theedoek
Bereiding:
1. Doe de yoghurt in een theedoek die over een bak ligt. Laat de yoghurt 1 dag uitlekken.
2. Breng de ingedikte yoghurt op smaak met mierikswortel, zout en een beetje natuurazijn.
3. Marineer de biet 1 uur in het zoetzuur.
4. Dep de plakjes biet vervolgens droog.
5. Schik de plakjes biet op borden. Schep er een beetje van de hangop op en leg er weer een plakje biet op.
6. Breng op smaak met peper en zout.
* Basisrecept zoetzuur 1 dl water, 1 dl azijn, 100 gr suiker. Bereiding: Meng alle ingredienten goed door elkaar. Breng het azijnmengsel aan de kook en laat het 1 minuut koken.
Pastinaakchips
Snack of voorgerecht, voor 4 personen
Ingredienten:
2 l zonnebloemolie
2 pastinaken
zout
Extra nodig: frituurpan of braadpan
Bereiding:
1. Zet de frituur aan op 140 graden. Als je geen frituur hebt, vul dan een braadpan met de olie.
2. Schil de pastinaken met een dunschiller.
3. Maak met een kaasschaaf mooie dunne plakken van de pastinaken.
4. Frituur de plakken pastinaak tot ze goudbruin zijn en geen belletjes meer afgeven.
5. Breng ze op smaak met zout.
Recepten uit I love groente van Janneke Vreugdenhil
Pompoenrösti met mieriksroom en tuinkers
400 g pompoenvruchtvlees, grof geraspt
1 kleine ui, fijngesnipperd
½ bosje bieslook,
fijngesneden
rasp van ½ (onbespoten)
citroen
40 g bloem
2 eieren
3 el olijfolie
100 ml crème fraîche
1 el geraspte mierikswortel (vers of uit een potje)
1 bakje tuinkers
Rösti ken je waarschijnlijk als een dikke pannenkoek gemaakt
van geraspte aardappelen. Maar wat let ons om deze
Zwitserse klassieker eens met iets anders te maken, zoals
pompoen? Bak hem niet langer dan nodig, maar net genoeg
voor een mooi krokant korstje en een sappige binnenkant.
Meng de geraspte pompoen, ui, bieslook, citroenrasp,
bloem, een halve theelepel zout en flink wat versgemalen
peper. Meng er vervolgens de eieren door. Verhit de olie
in een middelgrote koekenpan (met een diameter van ongeveer
24 cm) en schep het groentemengsel erin. Druk het
met een spatel een beetje plat tot een dikke pannenkoek.
Bak de rösti in 10-15 minuten gaar. Keer hem halverwege.
Roer de mierik door de crème fraîche en maak op smaak
met zout en versgemalen peper. Snijd de rösti in punten en
serveer met de mieriksroom en tuinkers.
Bloemkooltabouleh
Voor 2 personen:
¼ bloemkool
½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
½ bosje koriander, fijngehakt
10 muntblaadjes, fijngehakt
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
sap van 1 citroen
3 el olijfolie
zaden uit ½-1 granaatappel
2 el pompoenpitten
Als je bloemkool fijnmaalt in de keukenmachine krijg je fijne
witte korreltjes die veel weg hebben van couscous. Daar kun
je vervolgens een tabouleh van maken, een salade die in het
Midden-Oosten meestal van bulgur (gebroken tarwe) wordt
gemaakt, en in Zuid-Frankrijk van couscous. Deze bloemkooltabouleh
is licht en fris en ziet er feestelijk uit, dankzij de
groene kruiden en robijnen granaatappelzaden.
Verwijder de harde stronk van de bloemkool en maal de rest
in de keukenmachine tot fijne korreltjes. Meng in een kom
de gemalen bloemkool, groene kruiden, lente-ui en maak de
salade op smaak met zout, zwarte peper, olijfolie en flink wat
citroensap. Hussel de granaatappelzaden erdoor en geef de
smaken minimaal een half uur om in te trekken. Rooster vlak
voor het serveren de pompoenpitten in een droge koekenpan
tot ze beginnen te poffen. Strooi ze over de tabouleh.
Titel: I Love groente
Auteur: Janneke Vreugdenhil
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046815946
Prijs: € 19,95
Recepten uit De Groentebijbel van Mari Maris
Sperziebonen à la fermiere
800 gram sperziebonen
50 gram boter
50 gram crème fraiche
1 eidooier
Blancheer de sperziebonen beetgaar, spoel ze koud en laat goed uitlekken.
Smelt de boter met de crème fraiche in een pan met dikke bodem. Klop de eidooier los in een kom en schenk het botermengsel erbij. Giet terug in de pan en zet, constant kloppend, terug op laag vuur. Laat niet aan de kook komen. Meng er als de saus goed dik geworden is de bonen, peper & zout door en serveer direct.
Courgetteclafoutis
700 gram courgette, in dunne plakken
6 takjes tijm gerist
olijfolie
2 eieren
1 dl room
3 tenen knoflook, fijngehakt
bloem
boter, om mee in te vetten
eventueel:
4 eetlepels geraspte kaas
Stoof de plakken courgette in circa 10 minuten met tijm, olijfolie, peper & zout. Klop de eieren goed los en meng ze met room, knoflook, peper en zout. Klop er de bloem door te een lopend beslag ontstaat. Leg de plakken courgette in een ingevette ovenschaal en giet het beslag erop tot de plakken net onderstaan. Bestrooi eventueel met geraspte kaas. Bak in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin in een oven van 200 graden Celsius.
Titel: Groentebijbel
Auteur: Mari Maris
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048814886
Prijs: € 29,90