NPO
NTR

 

Recepten van Jonathan Karpathios

 

Ravioli van biet met hangop

 

Bijgerecht voor 4 personeen, bereidingstijd: 15 minuten, plus 1 dag om de hangop te maken.

 

Ingredienten:

500 gr yoghurt

rasp van verse mierkiswortel naar smaak

1 eetlepel natuurazijn

1 grote rode biet, in dunne plakjes

basisrecept zoetzuur*

peper en zout

 

Extra nodig: schone theedoek

 

Bereiding:

1. Doe de yoghurt in een theedoek die over een bak ligt. Laat de yoghurt 1 dag uitlekken.

2. Breng de ingedikte yoghurt op smaak met mierikswortel, zout en een beetje natuurazijn.

3. Marineer de biet 1 uur in het zoetzuur.

4. Dep de plakjes biet vervolgens droog.

5. Schik de plakjes biet op borden. Schep er een beetje van de hangop op en leg er weer een plakje biet op.

6. Breng op smaak met peper en zout.

 

* Basisrecept zoetzuur 1 dl water, 1 dl azijn, 100 gr suiker. Bereiding: Meng alle ingredienten goed door elkaar. Breng het azijnmengsel aan de kook en laat het 1 minuut koken.

 

Pastinaakchips

Snack of voorgerecht, voor  4 personen

 

Ingredienten:

2 l zonnebloemolie

2 pastinaken

zout

Extra nodig: frituurpan of braadpan

 

Bereiding:

1. Zet de frituur aan op 140 graden. Als je geen frituur hebt, vul dan een braadpan met de olie.

2. Schil de pastinaken met een dunschiller.

3. Maak met een kaasschaaf mooie dunne plakken van de pastinaken.

4. Frituur de plakken pastinaak tot ze goudbruin zijn en geen belletjes meer afgeven.

5. Breng ze op smaak met zout.

 

 

 

 

Recepten uit I love groente van Janneke Vreugdenhil

 

Pompoenrösti met mieriksroom en tuinkers

 

400 g pompoenvruchtvlees, grof geraspt

1 kleine ui, fijngesnipperd

½ bosje bieslook,

fijngesneden

rasp van ½ (onbespoten)

citroen

40 g bloem

2 eieren

3 el olijfolie

100 ml crème fraîche

1 el geraspte mierikswortel (vers of uit een potje)

1 bakje tuinkers

 

Rösti ken je waarschijnlijk als een dikke pannenkoek gemaakt

van geraspte aardappelen. Maar wat let ons om deze

Zwitserse klassieker eens met iets anders te maken, zoals

pompoen? Bak hem niet langer dan nodig, maar net genoeg

voor een mooi krokant korstje en een sappige binnenkant.

Meng de geraspte pompoen, ui, bieslook, citroenrasp,

bloem, een halve theelepel zout en flink wat versgemalen

peper. Meng er vervolgens de eieren door. Verhit de olie

in een middelgrote koekenpan (met een diameter van ongeveer

24 cm) en schep het groentemengsel erin. Druk het

met een spatel een beetje plat tot een dikke pannenkoek.

Bak de rösti in 10-15 minuten gaar. Keer hem halverwege.

Roer de mierik door de crème fraîche en maak op smaak

met zout en versgemalen peper. Snijd de rösti in punten en

serveer met de mieriksroom en tuinkers.

 

 

Bloemkooltabouleh

 

Voor 2 personen:

¼ bloemkool

½ bosje bladpeterselie, fijngehakt

½ bosje koriander, fijngehakt

10 muntblaadjes, fijngehakt

2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

sap van 1 citroen

3 el olijfolie

zaden uit ½-1 granaatappel

2 el pompoenpitten

 

Als je bloemkool fijnmaalt in de keukenmachine krijg je fijne

witte korreltjes die veel weg hebben van couscous. Daar kun

je vervolgens een tabouleh van maken, een salade die in het

Midden-Oosten meestal van bulgur (gebroken tarwe) wordt

gemaakt, en in Zuid-Frankrijk van couscous. Deze bloemkooltabouleh

is licht en fris en ziet er feestelijk uit, dankzij de

groene kruiden en robijnen granaatappelzaden.

Verwijder de harde stronk van de bloemkool en maal de rest

in de keukenmachine tot fijne korreltjes. Meng in een kom

de gemalen bloemkool, groene kruiden, lente-ui en maak de

salade op smaak met zout, zwarte peper, olijfolie en flink wat

citroensap. Hussel de granaatappelzaden erdoor en geef de

smaken minimaal een half uur om in te trekken. Rooster vlak

voor het serveren de pompoenpitten in een droge koekenpan

tot ze beginnen te poffen. Strooi ze over de tabouleh.

 

Titel: I Love groente

Auteur: Janneke Vreugdenhil

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

ISBN: 9789046815946

Prijs: € 19,95

 

Recepten uit De Groentebijbel van Mari Maris

Sperziebonen à la fermiere

 

800 gram sperziebonen

50 gram boter

50 gram crème fraiche

1 eidooier

 

Blancheer de sperziebonen beetgaar, spoel ze koud en laat goed uitlekken.

Smelt de boter met de crème fraiche in een pan met dikke bodem. Klop de eidooier los in een kom en schenk het botermengsel erbij. Giet terug in de pan en zet, constant kloppend, terug op laag vuur. Laat niet aan de kook komen. Meng er als de saus goed dik geworden is de bonen, peper & zout door en serveer direct.

 

Courgetteclafoutis

 

700 gram courgette, in dunne plakken

6 takjes tijm gerist

olijfolie

2 eieren

1 dl room

3 tenen knoflook, fijngehakt

bloem

boter, om mee in te vetten

eventueel:

4 eetlepels geraspte kaas

 

Stoof de plakken courgette in circa 10 minuten met tijm, olijfolie, peper & zout. Klop de eieren goed los en meng ze met room, knoflook, peper en zout. Klop er de bloem door te een lopend beslag ontstaat. Leg de plakken courgette in een ingevette ovenschaal en giet het beslag erop tot de plakken net onderstaan. Bestrooi eventueel met geraspte kaas. Bak in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin in een oven van 200 graden Celsius.

 

Titel: Groentebijbel

Auteur: Mari Maris

Uitgeverij: Carrera

ISBN: 9789048814886

Prijs: € 29,90