NPO
NTR

Inzending door Sven van Kuijk

SAAG PANEER : Spinazie met Indiase kaas

Ingrediënten: dit is voor ruim 3 tot 4 personen

 

- (olijf)olie of boter (liefst “ghee”( scheut of stukje om ui en paneer te bakken))

- 1 middelgrote ui

- 3 à 4 tenen knoflook

- zak verse spinazie 500 gram of 1 pak diepvries fijngesneden spinazie in deelblokjes (meestal 450 gram)

- stukje verse gemberwortel (ong. zo groot als je grote teen)

- halve mok volle yoghurt ( Turks kan ook)

- ruim 1 theelepel garam masala (Indiase kruidenmix)

- 2 theelepels koriander poeder

- 1 theelepel komijn

- als je van pittig houdt; 1 groene of rode peper

 

- stuk paneer ongeveer 350 gram, maar meer mag ook (te krijgen bij meeste biologische winkels bij de zuivel; TIP; de lekkerste is vers van Authentic India, toko 1e van Swindenstraat 16)

- 1 theelepel kurkuma

- 1 theelepel zout

- ½ theelepel cayennepeper

- 3 eetlepels (olijf)olie

 

- Basmati rijst

 

Bereiding:

 

 

  • Snijd de paneer in stukken, van ongeveer 2 bij 2 cm cm dik en doe in een kom
  • Voeg de kurkuma, cayennepeper, zout en olie toe en laat even staan terwijl je de overige ingrediënten snijdt/pelt.
  • Pel een ui en snijd in blokjes
  • Schil het stukje gember en rasp dit of snijd in heel kleine stukjes
  • Als je chilipeper wilt, deze fijn snijden. Als je van heet houdt, de zaadjes ook gebruiken.
  • Doe een scheutje olie of boter/ghee in een koekenpan ( liefst met anti-aanbaklaag)
  • Bak de paneer aan beide kanten totdat het een goud-oranje korstje heeft; duurt een paar minuten, op een niet te hoog vuur)
  • Haal de paneer uit de pan en zet het apart op een bord of plank
  • Zet intussen een pan water op en kook de rijst, 1 mok rijst is genoeg voor 2 personen
  • Doe opnieuw een beetje olie of boter in de koekenpan waar je de paneer in hebt gebakken
  • Bak de ui samen met de gember, knoflook en eventueel chilipeper ong. 15 minuten op laagste vuur totdat het karamelkleurig is; mocht het uitdrogen, voeg een beetje water toe. Schep regelmatig om
  • Voeg de garam masala, koriander en komijn toe, evt. weer een beetje water erbij zodat het niet aanbrandt. Een paar minuten nog doorbakken en om blijven scheppen.
  • Voeg de spinazie toe en blijf op laag het vuur, meng de spinazie goed met het ui-mengsel. Voeg een half kopje water toe. Haal na 5 minuten de pan even van het vuur.
  • Intussen heb je de rijst gekookt en te veel aan kookwater afgegoten, laat in de pan staan met een deksel erop.
  • Voeg de yoghurt beetje bij beetje toe zodat het niet gaat schiften aan de spinazie en roer het door zodat het goed mengt.
  • Voeg de paneer toe aan de spinazie en verwarm nog een minuutje of 2 met deksel op de pan zodat alles zelfde temperatuur heeft.
  • De Saag Paneer is klaar! Serveren met rijst, naanbrood en/of papadums naar smaak.

 

N.B. Als je verse spinazie gebruikt, snijdt het dan eerst fijn!