Tomaten-Olijventaart met poon
Voor 4 personen:
500 gram bladerdeeg ontdooid
bloem, voor het bestuiven
6-8 romatomaten, bovenop kruislings ingesneden
2 tl. tijmblaadjes
1 tl. suiker
½ tl. zeezoutvlokken, plus extra
handvol basilicumblaadjes
olijfolie
4 grote poonfilets, of 8 kleinere, in totaal ca. 800 gram
Voor de tapenade:
115 gram ontpitte zwarte olijven
25 gram gezouten ansjovisfilets
2 el. Kappertjes, uitgelekt
3 el. Vers geraspte Parmezaanse kaas
2 teentjes knoflook geperst
1,3 dl. extra vergine olijfolie
Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van ongeveer 25 x 12 cm. Werkt u met plakjes, laat die elkaar dan overlappen en duw de randen op elkaar. Doe de deegrechthoek over op een vel bakpapier op een bakplaat. Bewaar hem afgedekt met vershoudfolie in de koelkast – minimaal 1 maximaal 6 uur.
Maak ondertussen de tapenade. Doe de olijven, ansjovis, kappertjes, Parmezaanse kaas en knoflook in de keukenmachine en hak ze fijn. Voeg de olijfolie toe en mix nog eens om er een dikke puree van te maken.
Verwarm voordat u de taart gaat bakken de oven voor op 200 graden. Schuif de bakplaat met de deegrechthoek in de oven en bak de deegbodem in 15-20 minuten krokant en goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven en laat de taartbodem op een rooster afkoelen.
Breng ondertussen een pan water aan de kook en zet een kom ijskoud water in de gootsteen. Dompel de tomaten onder in het kokendhete water en giet ze al na 10 seconden af. Doe ze meteen over in het ijskoude water. Laat de tomaten uitlekken en ontvel ze met behulp van een klein mesje. Snijd de tomaten in plakjes van ½ cm dik en leg ze op een niet-metalen (dien)blad. Bestrooi ze met de tijmblaadjes, suiker en zeezoutvlokken, laat ze dan in 15-20 minuten zachter worden. Doe ze over op een schone theedoek en laat ze drogen.
Verwarm de oven weer voor – nu op 190 graden.
Bestrijk de taartbodem met een laagje tapenade; laat rondom een rand vrij. Leg de plakjes tomaat erop – overlappend en met telkens een basilicumblaadje ertussen. Bedruppel de taart met olijfolie en verwarm hem nog eens 5-8 minuten in de oven.
Verhit ondertussen 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Bestuif de poonfilets met bloem; schud overtollige bloem eraf. Leg ze in de olie met het vel nar beneden, en bak ze 7-8 minuten; ze zijn dan bijna gaar.
Neem de taart uit de oven en leg de poonfilets erop. Bestrooi ze met zeezoutvlokken en bak de taart nog 1-2 minuten in de oven, tot de vis gaar en het deeg heet is.
Neem de taart uit de oven, druppel er nog wat olijfolie over en voeg wat verse basilicumblaadjes toe. Bestrooi het geheel met zeezoutvlokken en serveer.
Titel: Proper pub food
Auteur: Tom Kerridge
Uitgeverij: Veltman
ISBN: 9789048310142
Prijs: € 25,-
Inktvis, limabonen en inktVoor 8 personen
Extra vergine olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1 prei, in dunne ringen
4 stengels bleekselderij, dungesneden
1 venkelknol, gehalveerd, kern verwijderd, dungesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
Grof zeezout, peper
1 theel. Chiliflakes
500 ml droge witte wijn
800 gram stukjes tomaat uit blik
2 zakjes inktvisinkt á 4 gram
1 kilo zeekat (inktvis), schoongemaakt en in stukken van 3 cm
100 ml citroensap
800 gram limabonen uit blik, afgespoeld
Voor de gremolata:
Kleine handvol peterselieblaadjes, fijngehakt
1 citroen, schil fijn geraspt
1 teen knoflook, fijngehakt
Verwarm de oven voor op 150 graden C.
Verhit flink wat olijfolie in een grote pan en voeg de ui, prei, bleekselderij, venkel en knoflook toe. Breng alles op smaak met een snuf zout, wat versgemalen peper en de chiliflakes. Laat de uit op laag vuur 12 – 15 minuten bakken. Voeg de wijn toe en laat op hoog vuur 5 minuten koken. Voeg de tomaten en inkt toe en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur lager en laat het zonder deksel nog 20 minuten pruttelen.
Verhit intussen een flinke scheut olie in een koekenpan. Bak de stukken inktvis aan beide kanten zachtjes aan. Als de inktvis kleur krijgt, doe je hem bij de tomaten-inktsaus. Laat 20 minuten zachtjes koken. Doe alles over in een braadslee. Druppel het citroensap erover en dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie. Zet in de voorverwarmde oven en bak de inktvis 3 uur. Controleer of de inktvis na die tijd zacht is (laat hem anders iets langer bakken). Laat hem afkoelen.
Meng voor de gremolata de peterselie, citroenrasp en knoflook in een kom, zet het mengsel apart.
Doe de limabonen bij de inktvis en laat ze warm worden. Serveer het gerecht op voorverwarmde borden en strooi de gremolata erover.
Titel: Spuntino
Auteur: Russel Norman
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045211619
Prijs: € 29,95
Geurig pastapakketje met vis voor 4 personen
300 gram spaghetti
3 tenen knoflook
Handvol platte peterselie
500 gram kerstomaatjes
3 eetlepels olijfolie
4 stukjes zeewolffilet van 100 gram elk
Staafmixer of keukenmachine, bakpapier, keukentouw, bakplaat
Verwarm de oven voor tot 200 graden C. Kook de spaghetti in ruim water met zout beetgaar. Pel de knoflook. Verwijder de steeltjes van de peterselie. Pureer in een grote maatbeker met de staafmixer of in de keukenmachine de tomaatjes met de knoflook. Voeg het peterselieblad toe en pureer nog kort.
Giet de spaghetti af – spoel de pasta onder stromend water snel koud wanneer je de pakketjes nog in de koelkast gaat bewaren – en meng met de tomatensaus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Maak 4 royale vellen bakpapier vochtig (niet nat!) zodat ze zich makkelijk laten plooien. Verdeel de spaghetti over de vellen. Besprenkel met de olijfolie en leg de zeewolffilets erop. Bestrooi de vis met peper en een beetje zout. Vouw de pakketjes tot buideltjes en bind ze dicht met een stukje keukentouw. Bewaar ze eventueel in de koelkast tot de gasten binnenkomen.
Schuif de pastapakketjes op een bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze 15 minuten, tot de pasta warm is en de vis sappig en net gaar. Reken 5 minuten extra als de pakketjes uit de koelkast komen.
Leg de pastapakketjes op 4 borden en laat iedereen aan tafel z’n eigen pakketjes openmaken.
Titel: Pasta, risotto & gnocchi
Auteur: Janneke Philippi
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045209838
Prijs: € 19,95