Uit: eten op z’n Vlaams van Louis Paul Boon
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 groot konijn, in stukken gehakt (lever en niertjes apart houden)
- 20 gedroogde pruimen zonder pit
- 1 theezakje Earl Grey
- 4 jeneverbessen
- 1 glas rode wijn
- 50 gram boter
- 2 flesjes Rodenbachbier
- 1 ui, gesnipperd
- 1 wortel, fijngesneden
- ¼ liter gevogeltebouillon
- zwarte peper
- kruidentuiltje (peterseliewortel, tijm, rozemarijn, laurier)
- 1 plak kruidkoek
- aardappelkroketjes
1Leg het konijn gedurende 2 uur in een pekelbad
(Pekelbad: 80 gram zout oplossen in 1 liter water)
2Maak thee van het zakje Earl Grey, leg daarin de pruimen te week. Voeg de jeneverbessen en het glas rode wijn toe. Hou er rekening mee dat de pruimen goed moeten onderstaan.
3Haal het konijn uit het pekelbad en braad de stukken aan in de boter tot ze goudbruin zijn. Warm het Rodenbachbier op en giet het over het konijn.
4Voeg het kruidentuiltje toe.
5Warm de kippenbouillon op en voeg toe.
6Voeg nu ook de konijnenlever en –niertjes toe.
7Hou dit alles ongeveer 1 uur tegen de kook aan, de temperatuur mag zeker niet de 80 ℃ overstijgen. Contoleer de gaarheid en laat eventueel verder garen.
8Zeef de pruimen uit de theemarinade en voeg toe wanneer het konijn bijna gaar is.
9Haal het konijn uit het kookvocht.
10Zeef het kookvocht, breng het aan de kook en dik het in met de kruidkoek. Let op: dit gaat redelijk snel. Snij de kruidkoek daarom in kleine stukken en voeg die beetje bij beetje toe. Blijf voortdurend goed roeren tot de saus de gewenste dikte heeft.
11Verdeel het konijn en de pruimen over de borden, giet de saus erover.
12Frituur de aardappelkroketjes. Die kroketjes kun je het best kant-en-klaar in de delicatessenzaak kopen. Zelf maken is nog al tijdrovend en levert zelden het gewenste resultaat op.
Gestoofd konijn met pruimen uit Melk & Dadels
Ingrediënten voor 4 à 6 personen
- 3 uien
- 2 tomaat
- ½ bosje koriander
- olijf- en/of zonnebloemolie
- 1 konijn (in stukken, zonder kop)
- peper, zout
- 2 eetlepels ras el hanout
- 100 gram gedroogde ontpitte pruimen
1Pel en rasp de uiten grof. Halveer de tomaten en rasp ze grof, verwijder de vellen. Snijd de koriander fijn.
2Verhit een scheutje olie en een tagine of stoofpan en bak hierin de stukken konijn rondom goudbruin. Voeg ui, tomaat, koriander, peper, zout en ras el hanout toe. Bak even mee. Voeg een scheutje water toe en laat met het deksel op de pan in circa 1 ½ uur gaar stoven. Voeg tussentijds een scheutje water toe als er te weinig stoofvocht is.
3Stoom de pruimen in ongeveer 10 minuten zacht.
4Verdeel de konijn met wat stoofvocht over een schaal en verdeel de pruimen erover.
Conejo con Maní uit het Peru kookboek
Konijn-Pindastoofpot
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 konijnen à 2 kg, schoongemaakt en in 8 stukken
- 1 tl komijnpoeder
- 3 laurierblaadjes
- 2 el wittewijnazijn
- 50 ml plantaardige olie
- 2 el boter
- 4 el Panca-knoflook-uienpasta
- 1 liter groentebouillon
- 2,5 dl witte wijn
- 40 gram pinda’s, geroosterd en gemalen
- 1 el gehakte peterselie
- 400 gram Peruaanse witte rijst voor erbij
- zout en peper
1Doe de stukken konijn in een kom en voeg de komijn, 2 laurierblaadjes en de azijn toe en schep alles om. Bestrooi de konijn met zout en peper, dek de kom af met plasticfolie en laat het konijn 2 uur marineren in de koelkast.
2Verhit de olie en boter in een pan op middelhoog vuur en bak de stukken konijn rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
3Bak in een ander pan de pancapasta 2 minuten op laag vuur. Voeg naar smaak eventueel nog wat zout en peper toe.
4Doe de stukken konijn en 1 laurierblaadje in de pan met chilipeperpasta, schep alles goed door elkaar en schenk de groentebouillon en witte wijn erbij. Breng het geheel aan de kook, doe een deksel op de pan en laat alles 45 minuten koken op middelhoog vuur, tot het vlees gaar is. Roer de gemalen pinda’s erdoor en kook nog 10 minuten, tot alle ingrediënten gaar zijn en de smaken goed gemengd zijn.
5Roer de peterselie erdoor en voeg eventueel nog zout en peper toe. Serveer het gerecht met de rijst.