Falafel hemel (recept van Jane Baxter en Henry Dimbleby voor The Guardian)
Het originele recept vind je hier: falafel heaven
Bereidingstijd 15 minuten, plus nacht weken
Kooktijd: 5-8 minuten
250 gram gedroogde dubbelgedopte* tuinbonen (favabonen), ondergedompeld in koud water en een nacht lang geweekt
3 tenen knoflook, gekneusd
Halve prei, fijngesneden
5 bosuitjes, fijngesneden
halve theelepel dubbel koolzure soda (bicarbonate of soda)
halve theelepel kikkererwtenmeel
1 eetlepel koriander, fijngehakt
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
1 theelepel komijnpoeder
mespunt cayennepeper
zout en zwarte peper
sesamzaad
olie om in te bakken (raapzaad of zonnebloem)
- Giet de bonen af in een zeef. Doe ze in de keukenmachine met de overige ingrediënten, behalve het sesamzaad. Maal snel tot den grove pasta en leg het mengsel op een schoon oppervlak.
- verdeel het mengsel in 12-16 porties, elk van het formaat golfbal. Druk ze in met je vingers om kleine burgers vormen.
- Strooi drie eetlepels sesamzaad op een bord en bedek beide zijden van de falafels met het sesamzaad. Leg ze tenminste 10 minuten in de koelkast.
- Doe een laag van ongeveer 3 cm olie in een kleine pan. Verhit de olie totdat een stuk brood dat je erin gooit snel bruin wordt. Temper het vuur en bak de falafels in porties. Bak elke kant 2-3 minuten of tot goudbruin.
- Serveer met onderstaande yoghurtsaus, flatbreads of pitabroodjes en gekruide aubergines.
* Jannekee: dubbelgedopte tuinbonen kon ik in gedroogde versie niet vinden, ik heb eenmaal gedopte gebruikt. Deze heb ik 24 uur geweekt en toen waren ze zacht genoeg om gemalen te worden.
Yoghurt saus
250 ml yoghurt
3 eetlepels tahini
1 teen knoflook, gekneusd
sap van een halve citroen
zout en peper
2 theelepels munt, fijngehakt
Roer alle ingrediënten door elkaar en maak de saus dan iets dunner met wat koud water.
Gekruide aubergine met tomaat
3 eetlepels olijfolie
1 aubergine, in dobbelsteentjes van 1 cm
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 blik á 400 gram tomaten in blokjes
halve theelepel suiker
mespunt piment
mespunt cayennepeper
scheutje balsamico azijn
zout en peper
koriander, peterselie of munt - fijngehakt
- Verhit olie in grote koekenpan en bak de aubergineblokjes tot goudbruin. Schep uit de pan met een schuimspaan.
- verlaag het vuur en bak de knoflookplakjes totdat ze gaan geuren. Doe er dan de inhoud van het blik tomaten bij met de piment, suiker en cayennepeper.
- Verhoog het vuur en laat inkoken tot zeer dik, ongeveer 10 minuten. Doe de aubergine terug in de pan. Verwarm zachtjes door en besprenkel met de balsamico. Breng goed op smaak met zout en peper. Voeg de fijngehakte kruiden toe.