NPO
NTR

Rode tomatenchutney
3 kardemompeulen, licht gekneusd
3 hele kruidnagels
1 kaneelstokje
1 kg rijpe tomaten, in kleine stukjes
700 gram moesappels, klokhuis verwijderd in kleine stukjes
300 gram uien, gepeld en fijngesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld en gehakt
2,5 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 verse rode chilipeper, fijngehakt
200 gram sultanarozijnen
200 gram bruine basterdsuiker
3 dl witte wijnazijn
2 tl zout

Wikkel de kardemompeulen, kruidnagels en het kaneelstokje in een stukje kaasdoek. Doe dit specerijenzakje met alle andere ingrediënten in een grote, niet-metalen pan op matig vuur.
Roer tot de suiker is opgelost. Dek de pan af en breng het mengsel aan de kook. Laat het 2-3 uur onafgedekt pruttelen, tot het ingekookt en dik is en er weinig vocht over is. Roer af en toe. Test de dikte door met een houten lepel door het mengsel te gaan – als er een spoor achterblijft, is de chutney klaar.
Haal het specerijenzakje eruit en verdeel de chutney meteen over warme, gesteriliseerde potten. Sluit ze af met nieuwe deksels. Laat de chutney op een koele, droge plaats 4 – 10 welen rijpen voor je hem eet. Zet een geopende pot in de koelkast.
Titel: Tomaten
Auteur: Jenny Linford
Uitgeverij: forte
ISBN: 9789462501027
Prijs: € 19,95

Tomatenchutney
300 gram tomaat
(zonnebloem)olie
6 takjes basilicum, gerist en gehakt
1 flinke theelepel vijfkruidenpoeder
1 kleine verse peper, van zaad ontdaan en fijngesneden
1 rode ui, gesnipperd
1,8 dl rode wijnazijn
Eventueel:
1 tot 4 eetlepels suiker
Zet de tomaten en ui aan in de olie. Voeg als ze vocht los gaan laten de kruiden en specerijen toe en blus na 8 minuten af met wijnazijn. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Voeg als er niet voldoende vocht vrijkomt om de tomaat bijna onder te zetten een scheutje water toe. Laat 10 – 30 minuten zachtjes pruttelen (kort als je nog wat textuur wilt, lang voor een dikke puree). Voeg suiker toe voor zoetzure chutney, dan wordt de substantie stroperiger. Als je hem wilt bewaren is het sowieso verstandig om ter conservering suiker toe te voegen. In gesteriliseerde potten blijft chutney lang goed.
Titel: Groentebijbel
Auteur: Mari Maris
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048814886
Prijs: € 30,-

Rode-tomatenchutney
3 eetlepels arachide- of sesamolie
300 gram uien, grof gesneden
1 bol knoflook, gepeld en grof gesneden
100 gram verse gemberwortel
2-3 verse rode pepers, zonder zaadjes in dikke reepjes (facultatief)
1 kilo stevige, rode pruim- of vleestomaten, ontveld, ontpit en in stukjes
125 gram palmsuiker of bruine basterdsuiker
2 ½ dl rode-wijnazijn
6 kardemompeulen
100 gram basilicum of munt, grof gesneden
1. Verhit de olie in een inmaakpan en voeg ui, knoflook, gember en desgewenst pepers toe. Fruit ze zachtjes 5 minuten tot de ui begint te kleuren. Doe de tomaten erbij en laat ze circa 15 minuten smoren tot ze zacht zijn.
2. Voeg de suiker en de azijn toe en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Breng het geheel aan de kook, en laat de chutney 25-30 minuten zachtjes koken tot de meeste vloeistof is verdampt en de massa dik is. Neem de pan van het vuur.
3. Maal de kardemompeulen in een specerijen- of koffiemolen. Zeef het poeder bij de chutney en roer basilicum of munt erdoor. Schep de chutney in warme, gesteriliseerde potten en sluit ze. De chutney kan na 1 maand gegeten worden, maar wordt lekkerder bij langer bewaren.

Titel: In pot en fles
Auteur: Oded Schwartz
ISBN: 9789051219074
Boek is al lang niet meer leverbaar!