Stroopvet - Kees Hage uit Pieterburen
De inzending van 'stroopvet' - een soort boter van spekvet met stroop die in Nederland tot ongeveer 1960 gebruikt is als zelfgemaakt broodbeleg - komt van Kees Hage uit Pieterburen.
In de uitzending proefden we het met oa. onze hoofdgast Edwin Florès, op het bord lagen kleine witte broodjes met daarop een laagje stroopvet, eenmaal puur natuur, eenmaal gecombineerd met een stukje kabeljauw en eenmaal met een stukje Zeeuwse worst.
Kees Hage:
Mijn Zeeuwse moeder bakte vaak blokjes vet spek tot krokante kaantjes die door de
stamppot andijvie of sla gingen en het vet dat overbleef werd, nadat het gestold
was, gemengd met keukenstroop. Dit werd als boter op het brood gesmeerd en is
heel lekker met een laagje witte basterdsuiker, een gebakken scharretje of een
heerlijk balletje Zeeuwse worst.
Nb. Dit stroopvet werd ook wel 'Kussenboter' genoemd, bijvoorbeeld in de familie Lodder uit Haarlem.
Paellavoor 6 personen
Ditmaal niet drie verschillende recepten uit drie verschillende boeken maar mijn eigen paella recept. Omdat ik dat zelf het lekkerste recept vind en een luisteraar vroeg naar het lekkerste paella recept.
Nodig:
Olijfolie
12 grote garnalen
1 ½ pond mosselen
250 gram Spaanse bloedworst of chorizo in plakjes
1 kilo kippendijen met vel
Pond inktvis, schoongemaakt in ringen
Voor de sofrito:
2 uien, klein gesneden
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 grote rode paprika in blokjes
2 grote tomaten, ontveld in blokjes
600 gram rondkorrelige rijst
½ theelepel saffraandraadjes opgelost in een beetje water
1 ½ liter kippenbouillon
250 gram doperwten
2 citroenen, in partjes
Zout en peper
Daar gaan we. Neem een koekenpan en verhit daarin een scheutje olijfolie. Bak hier in de plakjes worst rondom aan. Haal ze uit de pan en leg ze opzij. Vul zo nodig de olijfolie aan en bak hierin de kippendijen rondom bruin, maak ze op smaak met een beetje zout en peper. Laat ze nog 5 minuten garen in de pan. Haal de kip uit de pan ze zet opzij. Vul zo nodig de olijfolie aan en bak de inktvis ringen heel kort even aan.
Neem nu de pan waar de paella in gemaakt wordt. Verwarm hierin een scheut olijfolie. fruit hierin de ingrediënten voor de sofrito. Verwarm ondertussen de over voor op 200 graden.
Voeg de rijst toe en roer goed door. Giet dan de saffraan en de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook. Neem dan de pan van het vuur. Leg de kippendijen, worst, inktvis, garnalen en mosselen bovenop de rijst. Strooi de erwten hier overheen. Als het goed is staat alles dan onder vocht. Zet de pan onderin de oven en laat de rijst in 25 – 30 minuten gaar worden. Al het vocht moet door de rijst worden geabsorbeerd. Proef of de rijst gaar is, niet roeren in de pan. Haal als de rijst gaar is de pan uit de oven en leg er een schone theedoek overheen. Laat de paella een minuut of tien rusten. Verdeel de partjes citroen er overheen en zet de pan op tafel.
Je kan naar keuze variëren in de ingrediënten die voor de paella worden gebruikt. Alle mogelijke soorten vis (graatvrij) vlees en gevogelte kunnen worden toegevoegd. Eet smakelijk.
In Mangiare! van vrijdag 27 mei 2016 om 19 uur op NPO Radio 1: wildplukker en kenner van de eetbare natuur Edwin Florès over honing; een reportage van Chris Bajema over fish and chips met chef Jean Beddington; kookboekenfanaat Jonah Freud met verschillende varianten van paëlla en Francien Knorringa behandelt een nieuwe inzending van de receptenwedstrijd Lekker vies.
Presentatie: Petra Possel
Yvette van Boven (Koken met Van Boven, Home Made) test voor ons kant en klare gemberbieren.
De volgende gemberbieren werden geproefd:
1) Gingabirie van D’Leon, gemberbier met gember uit Thailand of Brazilië, in ’97 ad keukentafel in Hoofddorp begonnen met recept vd oma Reno Leeuwin. Sinds 2007 eigen fabriek in Noord. 2,50 per flesje
2) Belvoir Organing Ginger Beer gently bubbling with real root ginger 1,99 per flesje
3)Naturfrisk Ginger Beer unique blend of the finest ginger 1,79 flesje
Zelf gingerale maken is gemakkelijk. Hieronder het recept voor zelfgemaakt gemberbier van Yvette van Boven!
Ingrediënten
- 2 duimlengtes verse gember
- het sap van 1 citroen
- ca. 1,5 liter lauwwarm water
- 200 gram honing
- 1/4 theel. gist
- 1 schone petfles met 1,5 liter inhoud
Aan de slag
Rasp de gember op een fijne rasp tot pulp. Doe dat in een kom en roer het citroensap erdoor. Giet een deel van het lauwwarme water erbij en roer de honing en de gist erdoor tot het wat oplost (hoeft niet helemaal). Giet alles door een trechter in de petfles en vul de fles bij met het water tot circa 5 cm onder de rand.
Laat het nu zeker 12 uur op kamertemperatuur staan. Net zo lang tot de fles keihard voelt. Dan is het goed gaan gisten. Laat het anders nog even staan, maar doe dit maximaal 48 uur. Zet de fles dan gelijk in de koelkast om koud te worden. Wees voorzichtig met het losdraaien van de dop! U kunt voor het uitschenken de drank door een theezeefje schenken: de pulp zit vooral in de eerste twee glazen, maar vies is het niet, u kunt het ook gewoon opdrinken.
In Mangiare! van vrijdag 13 mei 2016 om 19 uur op NPO Radio 1: 24 Kitchen chef Danny Jansen over een nieuw seizoen van Zoals alleen oma dat kan waarin Indische oma's hun recepten prijsgeven; kookboekenschrijver en tv-kok Yvette van Boven proeft voor ons verschillende gemberbieren; kookboekenfanaat Jonah Freud geeft college over Beb Vuyk van het vermaarde Groot Indonesisch Kookboek en jongste bediende Jannekee Kuijper kookt uit dat boek.
Presentatie: Petra Possel
Danny Jansen nam een stapeltje zeer oude en bijzondere kookboeken mee naar de studio.