Stroopvet - Kees Hage
De inzending van 'stroopvet' - een soort boter van spekvet met stroop die in Nederland tot ongeveer 1960 gebruikt is als zelfgemaakt broodbeleg - komt van Kees Hage uit Pieterburen.
In de uitzending proefden we het met oa. onze hoofdgast Edwin Florès, op het bord lagen kleine witte broodjes met daarop een laagje stroopvet, eenmaal puur natuur, eenmaal gecombineerd met een stukje kabeljauw en eenmaal met een stukje Zeeuwse worst.
Kees Hage:
Mijn Zeeuwse moeder bakte vaak blokjes vet spek tot krokante kaantjes die door de
stamppot andijvie of sla gingen en het vet dat overbleef werd, nadat het gestold
was, gemengd met keukenstroop. Dit werd als boter op het brood gesmeerd en is
heel lekker met een laagje witte basterdsuiker, een gebakken scharretje of een
heerlijk balletje Zeeuwse worst.
Nb. Dit stroopvet werd ook wel 'Kussenboter' genoemd, bijvoorbeeld in de familie Lodder uit Haarlem.