NPO
NTR

Amsterdamse uitjes

250 gram inmaakuien
2,5 dl witte wijn
2,5 dl ciderazijn
6 saffraandraadjes
1 laurierblaadje
1 theelepel mosterdzaad
2 eetlepels kristalsuiker
snufje zeezout

1. Doe de uien in een grote kom en bedek ze met kokend water. Laat ze 1 minuut staan, giet ze af en laat ze afkoelen.
2. Pel de uien zodra ze voldoende zijn afgekoeld en doe ze in een schone pot.
3. Meng alle ingrediënten in een middelgrote pan en breng ze aan de kook.
4. Haal de pan van het vuur en giet de hete inmaakvloeistof meteen over de uien in de pot.
5. Laat ze afkoelen, doe het deksel op de pot en zet de uien voor gebruik 3 weken in de koelkast. In de koelkast zijn ze 6 maanden houdbaar.

Uit: Pickled
Van Freddie Janssen. Uitgeverij Veltman € 15,-
-———

Groenten in het zuur (pickles)

Verschillende groenten zoals, bloemkool, rettich, wortelen, koolrabi enzovoort
3 tenen knoflook in plakjes
2 dunne plakken citroen of limoen
300 ml azijn (simpele)
300 ml water
½ theelepel kurkuma
1 theelepel roze peper
2 eetlepels suiker
flinke snuf zout

Vul een goed schone pot met de rauwe groenten die allemaal in ongeveer even grote stukken zijn gesneden.
Verdeel de in plakjes gesneden knoflook en de plakjes citroen ertussen.
Breng de azijn met het water en de overige ingrediënten aan de kook. Giet de kokende vloeistof over de groenten in de pot. Sluit de pot goed af. Laat afkoelen en zet de pot dan minstens 1 week in de koelkast voor gebruik.

-———
Komkommers in het zuur
Snijd 1 of 2 komkommers in repen.
Breng gelijke delen water en azijn aan de kook samen met een theelepel mosterdzaad, 2 eetlepels suiker en een ½ theelepel zout.
Leg de komkommer in een schone pot. voeg er een paar takjes fijngesneden dille aan toe en 2 gedroogde pepertjes. Giet de kokende azijn erbij. Sluit de pot af en bewaar de afgekoelde komkommer in het zuur in de koelkast.

Ingelegde gember
450 gram gember
1 theelepel zout
350 ml rijstazijn
200 gram suiker

Schil de gember, snijd hem fijn en doe er het zout op. Laat enkele uren rusten.
Zet een gesteriliseerde, glazen pot op een vochtige theedoek.
Dep de gember droog met keukenpapier en doem hem in de pot.
Breng de rijstazijn aan de kook met de suiker.
Giet de rijstazijn over de gember.
Sluit de pot af en laat afkoelen.

Uit: Ingemaakt van Els en Iris Debremaeker
Uitgeverij; Manteau € 20,-