Je bent zelf een taart!
Linzertorte
125 gram fijngehakte hazelnoten: eerst even roosteren in droge koekenpan en fijn hakken, niet te fijn want je moet nog wel wat kleine stukjes hebben. Ook niet te groot, want je gaat het deeg in repen snijden en met grote stukken noot breekt het.
250 gram witte basterdsuiker
250 gram roomboter
375 gram bloem
snuf zout
1 ei
5 gram kaneel
rasp van halve citroen
1 pot aalbessenjam. (aangezien we dat niet in Nederland hebben, kun je ook frambozenjam gebruiken of 4 vruchtenconfiture; geen suikervrije jam gebruiken dat wordt papperig!)
Kneed van van alle ingrediënten een deeg.
Laat het een uur rusten.
Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van een ingevette 22 cm taartvorm.
Doe 300 gram jam over het deeg, laat 1 cm vrij van de rand.
Maak van de rest van het deeg repen en leg die kruislings over het deeg, net zoals je dat bij Nederlandse appeltaart zou doen.
Ik vind dit altijd enorm lastig want het deeg breekt makkelijk. Soms werkt het beter rolletjes te rollen en die plat te drukken en dan met een pannenkoekmes of iets dergelijks over brengen op de bodem.
Bak de Torte 30 tot 40 minuten op 190 graden. Het moet mooi bruin zijn..
Af laten koelen en daarna in puntjes snijden. Het is heel machtig, denk: boterkoek puntjes.
Als je een heel bakblik hebt gebakken, dan moet je het 5 minuten laten afkoelen en daarna in ruiten van 5 bij 5 snijden.