Het recept van de winnende gemberkwarktaart!
Basis:
Springvorm van 24 cm.
Cirkel van bakpapier op de bodem leggen
Oven op 150 C (wij gebruiken stand hete lucht)
35–40minutenindeovenendaarinnog1a2uurom‘nategaren’enaftekoelen.Daarna
snel in koelkast!!!
Bodem
225 gr biscuitjes Wij gebruiken altijd de simpelste zoals San Francisco of Knappertjes, Maakt niks uit.
Verse gemberwortel, geraspt (zeker 1,5 cm)
75 gr roomboter
Koekjes in keukenmachine goed fijnmalen (of met grote lepel of vijzel in kom goed fijnstampen). Verse gember erover heen raspen (altijd meer dan je denkt dan nodig is).
Gesmolten boter eroverheen gieten.
In het originele recept stond dit: Mengsel heel goed aandrukken in de springvorm en half uur laten opstijven in koelkast of vriezer. Maar onze kandidaten wonnen uiteindelijk de finale toen ze de bodem eerst blind bakten. Robèrt van Beckhoven adviseerde dat ook. Dus zet de bodem niet in de koelkast, maar in de voorverwarmde oven en bak hem goed hard, zo'n 20 tot 30 minuten. Eventueel legt u voor het bakken een bakpapiertje op de bodem die u verzwaart met (keramische of echte) bakbonen.
Vulling
675 gr. kwark (wij doen meestal half vanillekwark, half magere naturel)
1 citroen (geraspte schil én flinke scheut sap)
3 eieren
175 gr. suiker
Snuf zout
1 of 2 eetlepels gembersiroop (uit de pot stemgember die je toch in de koelkast hebt staan)
1 bolletje héél fijngehakte stemgember (geraspt is nog beter). Als je meer gember wilt,
gebruik je twee bolletjes maar pas op: in de bodem zit natuurlijk ook al gember.
Handvol amandelschaafsel
Alles goed mengen met mixer en over opgestijfde bodem gieten. Midden in de oven.
De taart is gaar als je bruine randjes ziet ontstaan bij de springvormrand.
Versieren mag, maar doen we meestal niet.
Alles kan: gekonfijte citroen of sinaasappel, amandelschaafsel, of wat je maar in huis hebt. In elk geval nooit rood fruit dat je toch nog hebt liggen, want dat ziet er niet uit. Combineert naar ons idee ook niet met gember.
Beetje rasp van schoongeboende sinaasappel is wel leuk voor een vrolijk uiterlijk
--
Winterwortelwondertaart met witte chocolade icing
Ingrediënten kom 1:
125 g appelmoes
120 g ongezoete amandelmelk
1 tl puur vanille-extract
100 g dadelstroop
110 g (olijf)olie
1 citroen, het sap en het raspsel
Ingrediënten kom 2:
100 g volkoren (spelt)meel
100 g havermout
200 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
3 tl koekkruiden
1 tl zout
Overige ingrediënten:
200 g geraspte pastinaak
100 g goodies die je lekker vindt, bijvoorbeeld walnoten, amandelen en cranberries
Icing:
(Vegan) witte chocolade
1 el kokosvet
Snufje zout
Geroosterde amandelschaafsel
Doe alle ingrediënten voor kom 1 bij elkaar en mix 1 minuut. Doe alle ingrediënten voor kom 2 bij elkaar en roer goed door elkaar, zeven hoeft niet hoor, kost veel tijd en heeft weinig effect. Doe de inhoud van de twee kommen bij elkaar en mix goed door elkaar tot 1 egaal deeg. Proef of het lekker smaakt, dat kan gerust want er zitten geen vieze dierlijke dingen in, feest!
Vul een ingevette cakevorm met het deeg en bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Haal de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen.
Voor de icing: smelt de chocolade met het kokosvet en het snufje zout au bain marie. Laat het mengsel een beetje afkoelen tot het iets dikker is geworden. Als het mengsel te dun is blijft het er namelijk niet mooi op liggen. Smeer de bovenkant van de afgekoelde cake in met de icing en sprenkel de geroosterde amandeltjes.
--
Torta Paesana
250 g oud brood
250 g amaretti koekjes
250 g petit beurre koekjes
1-1,5 L (plantaardige) melk
200 g cacao
300 g suiker
3 eieren
50 g gesmolten boter
100 mL rum, Marsala of andere alcoholhoudende drank
100 g rozijnen
100 g pijnboompitten
100 g sukade
1 theelepel zout
1 theelepel vanille extract
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel gemalen nootmuskaat
Laat het brood gedurende een nacht in de melk weken.
Pureer grof met een draaizeef of aardappelstamper. Een keukenmachine maalt te fijn.
Voeg alle ingrediënten en eventueel wat extra melk toe. De dikte moet dat zijn van een besciamel saus of Griekse yoghurt.
Vet een rechthoekige schaal in van een grootte dat de taart 3-4 cm hoog wordt. Hij rijst niet. Voordat je de schaal vult met beslag, bestrooi de boter met cacao en broodkruimels.
Bak de taart op 180C voor ongeveer 40 min of totdat een sateprikker er bijna droog uitkomt.
De taart is de volgende dag op z’n best. Buon appetito.