Pangsit-burgers uit NomNomNom van Dorothy Porker
INGREDIËNTEN
250 g varkensgehakt, half-om-half werkt ook 1 theel. ve-tsin
1 bosuitje, in dunne ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
peper
zonnebloemolie
4 wonton- of pangsitvellen
zout
2 bao-bolletjes (blz. 111 of kant-en-klaar)
Voor erbij
85 ml witte of rijstazijn
1 eetl. suiker
3 zwarte peperkorrels
1 cm gemberwortel, geschild en in plakken 1 komkommer, in dunne plakken
zoetzure saus, hoisin en/of crispy chilli oil
BEREIDING
1 Meng het gehakt met de ve-tsin, het bosuitje, de knoflook en wat peper. Draai hier twee ballen van en
sla deze plat om er hamburgers van te maken. Heb je de tijd, laat ze dan even opstijven in de koelkast.
2 Breng intussen 250 ml water met de azijn en de suiker aan de kook. Haal van het vuur zodra de suiker is opgelost, voeg de peper en gember toe en giet dit mengsel heet over de komkommer. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
3 Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Druk als je de burgers in de pan legt in het midden een deukje met je duim, dit voorkomt dat de burgers kromtrekken. Begin op een hoog vuur om de burger goed dicht te schroeien en zet het vuur daarna lager om de burgers verder te laten garen.
4 Geven de burgers niet meer mee als je erop drukt? Dan zijn ze gaar.
5 Frituur intussen in een andere pan in een dunne laag zonnebloemolie de wonton- of pangsitvellen goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en maal er wat zout over.
6 Stel nu de burger samen: bao-kontje, twee krokante wontonvelletjes, burgertje, ingelegde komkommer, saus en bao-top.
______________________________________
Amandines - Amandel-pijnboompittenkoek uit Med van Claudia Roden
Voor ongeveer 49 kleine stukjes
1 el zonnebloem- of plantaardige olie om in te vetten 6 eieren
400-500 g kristalsuiker
500 g gemalen amandelen
200 ml volle melk
1⁄2 tl vanille-essence
5 druppels amandel-essence
100 g pijnboompitten
150 ml abrikozenjam voor het glazuur (optioneel)
Verhit de oven tot 160 °C. Bekleed een bakvorm van ongeveer 30 x 30 cm met bakpapier en vet dit in met de olie.
Klop de eieren met de suiker los met een vork. Voeg de gemalen amandelen, melk en vanille- en amandel-essence toe en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel over in de bakvorm. Strooi de pijnboompitten eroverheen en bak de koek 1 uur in de oven tot de bovenkant bruin is en de koek stevig aanvoelt. Als de koek te snel bruin wordt, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Verhit eventueel de abrikozenjam met 1-2 eetlepels water tot deze vloeibaar is. Smeer de bovenkant van de koek als deze nog warm is in met de abrikozenjam. Laat afkoelen.
Snijd de koek met een scherp mes in vierkantjes of driehoekjes en leg de amandines naast elkaar op een schaal.
278