NPO
NTR

Recept Cas Spijkers:

Warme Salade van Prei en Wortelen uit: Bijzondere Gerechten met Kaas 

150 g wortelen

250 g prei

3 EL aceto balsamico

Zout en vers gemalen peper

4 EL olijfolie

150 g verse geitenkaas

2 EL honing

2 EL pijnboompitten

kruiden om te garneren (bv. Basilicum of salie)

1) Was de geschrapte wortelen en de schoongemaakte prei. Snijd beide in smalle reepjes en doe ze in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200°C.

2) Roer de azijn, zout en peper en de olie door elkaar. Schep deze vinaigrette door de groenten.

3) Roer de kaas glad met de honing. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder vet.

4) Verdeel het kaasmengsel over de salade en zet de schaal circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Bestrooi de salade met de pijnboompitten en garneer met de kruiden.

 

___________

 

Cantucci of Cantuccini naar origineel Italiaans (Toscaans) recept

280 g. bloem tipo 00

150 g kristalsuiker

130 g amandelen met schil

2 eieren

geraspte schil van 1 citroen

geraspte schil van 1 sinaasappel

vanille (1 TL extract)

1 TL bakammoniak of bakpoeder

1 snufje zout

 

Verwarm de oven voor 180 graden. Meng suiker, eieren, citrusschil, vanille en zout met een vork. Zeef er bloem en bakpoeder boven. Kneed tot een deeg. Werk de amandelen erdoor. Vorm van het deeg twee langwerpige ‘stokbroden’ en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak voor 15-17 minuten, lang genoeg voor de broden om iets te rijzen. Haal ze uit de oven en doe ze over op een snijplank en snijd de stokbroden voorzichtig in plakjes van ongeveer 1,5 cm dikte. Schik deze weer op de bakplaat en bak ze per kant nog 4 minuten. Laat ze afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje of trommeltje. In Toscane eet men deze koekjes na de maaltijd, eventueel gedoopt in een glaasje vinsanto.