NPO
NTR

Borstplaat met Hans Heiloo

Zijn recept:

1000 gram kristalsuiker

4 dl. slagroom

2 dl. water

150 gram fondant

vanille

Verwerking:

Suiker, slagroom en water vermengen en in een royale koperen of roestvrij stalen pan langzaam roerend tot 115 graden koken.

Vervolgens de fondant en smaakstof toevoegen en tabletten.

Gieten in matten of ringen.

Roomborstplaat  (Uit: De Banketbakker van Cees Holtkamp)

200 gram kristalsuiker

80 gram slagroom

40 gram water

merg van 1 vanillestokje

40 gram fondant

Kook de kristalsuiker met de slagroom,ht water en de vanille in een hoge pan; het volume kan tijdens het koken tot wel 4 x toenemen.

Verhit de massa tot precies 115 graden. Houd de wanden van de pan schoon met een nat kwastje.

Doe de fondant in een schal; voeg de hete suikerstroop eraan toe en roer een paar minuten goed door. Giet kleine rondjes borstplaat of vul een hartvorm op vochtig gemaakt bakpapier. Laat afkoelen.

 

NB Voeg voor mokkaborstplaat 1 eetlepel hazelnootpâté en 1 eetlepel mokkaextract toe.

 

Bertus' borstplaat (Uit: Fries Bakboek van Henny en Betty Feenstra)

500 g witte kristalsuiker 70 ml melk
40 ml water
25 g fondant

25 g boter, op kamertemperatuur + wat extra, om in te vetten
1 tl kleurstof, vanille-
extract, marasquin, frambozenlimonadesiroop
of oploskoffie met een paar druppels water (optioneel)

EXTRA

siliconenborstplaat- of chocoladevormpjes

B reng in een pan met dikke bodem de suiker, melk en het water aan de kook. Laat dit onder voortdurend roeren koken tot 112 °C (gebruik hiervoor een keukenthermometer). Maak de fondant een beetje warm en zacht. Giet daar het hete suikermengsel op en roer er de zachte boter door.

Vet je borstplaatvormpjes met boter in. Roer het mengsel voorzichtig door en giet het vervolgens in de vormpjes. Of voeg eerst een smaakje toe en giet dan in de vormpjes. Laat ze ten minste 20 minuten staan. Haal de borst- plaat los uit de vormpjes.

Chocoladeborstplaat (Uit: Fries Bakboek van Henny en Betty Feenstra)

500 g witte kristalsuiker 70 ml melk
40 ml water
25 g fondant

25 g boter, op kamertemperatuur + wat extra, om in te vetten
1 tl kleurstof, vanille-
extract, marasquin, frambozenlimonadesiroop
of oploskoffie met een paar druppels water (optioneel)

EXTRA

siliconenborstplaat- of chocoladevormpjes

B reng in een pan met dikke bodem de suiker, melk en het water aan de kook. Laat dit onder voortdurend roeren koken tot 112 °C (gebruik hiervoor een keukenthermometer). Maak de fondant een beetje warm en zacht. Giet daar het hete suikermengsel op en roer er de zachte boter door.

Vet je borstplaatvormpjes met boter in. Roer het mengsel voorzichtig door en giet het vervolgens in de vormpjes. Of voeg eerst een smaakje toe en giet dan in de vormpjes. Laat ze ten minste 20 minuten staan. Haal de borst- plaat los uit de vormpjes.

First Plates - Lamsschenkel

Ingrediënten (4 pers)

4 lamsschenkels (met bot) 1 tl korianderzaad
grof gemalen zout en peper 1 klein gedroogd pepertje

1 el rozemarijn (liefst vers) 1 tl marjolein (gedroogd)
1 el bloem
1 el olijfolie

4 tenen knoflook (fijn gehakt)
1 grote wortel in plakjes gesneden
6 stengels bleekselderij in plakjes gesneden 2 uien in grove stukken gesneden
2 el balsamico
1 glas droge witte wijn
6-8 ansjovisfilets
2 blikken pruimtomaten (400 gr per blik)

Verse bladpeterselie en/of koriander (fijngehakt)

 

Wrijf de korianderzaden en het pepertje in een vijzel fijn en meng dit met gehakte rozemarijn, gedroogde marjolein, zout en peper. Rol de schenkels door dit mengsel en druk goed aan. Bestuif de schenkels daarna met bloem.

 

Braad de schenkels in een flinke braadban (met deksel en geschikt om in de oven te zetten) aan alle kanten bruin. (Als je veel schenkels moet bakken doe je dit in delen).

Neem de schenkels uit de pan en leg ze apart. Doe de knoflook, wortel, selderij en uien in de pan en laat ze met een snufje zout zweten tot ze zacht zijn. Dan de ansjovisfilets erbij en de balsamicoazijn en kook in tot de azijn stroperig is. Witte wijn erbij en nog een paar minuten laten sudderen.

Bij dit gerecht serveer je een oranje zoete aardappel (in de schil) of een beetje bulgur (gegaard in kruidenbouillon). Als je naast de saus nog groente erbij wilt, kies dan een lekkere seizoensgroente. Sperziebonen zijn altijd lekker erbij. En een goed glas wijn natuurlijk.

Dan de tomaten erbij en even doorroeren. Leg vervolgens de schenkels terug in de pan en breng alles aan de kook. Deksel erop en circa 2 uur in een oven op 180 graden zetten. Na 2 uur het deksel van de pan halen en nog 20 tot 30 minuten in de oven laten staan. Als er veel vet op de saus drijft kun je dit het beste afscheppen. De saus kun je als groente beschouwen en bij de schenkel serveren. Bij opdienen de vers gehakte bladpeterselie en/of koriander erover strooien.