NPO
NTR

Pindasauzen

 

Ingrediënten voor de basis pindasaus:

  • 2 tenen knoflook
  • 1 mespunt zout
  • 250 gr geroosterde ongezouten pinda’s
  • 1 el zonnebloemolie
  • ½ tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 tl tamarindepasta
  • 1 el zoute ketjap
  • 1½ el rietsuiker
  • 75 ml water

Wrijf de knoflook en het zout fijn in een vijzel. Schraap het eruit en doe het in een kom. Wrijf de pinda’s fijn in de vijzel.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de trassi (15 seconden). Voeg de knoflook toe en bak 15 seconden mee. Bak de pinda’s 15 seconden mee. Haal van het vuur en voeg laos, tamarinde, ketjap, rietsuiker en water toe. Breng op smaak met zout. zet de pan weer op het vuur en verhit kort (15 seconden) onder voortdurend roeren.

Gebruik bij: saté, tempeh, petyel

Syja Spice (Afrika)

  • 200 gr pinda’s
  • 1 tl gerookt paprika poeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 kippenbouillontablet

Rooster de pinda’s goudbruin in een droge koekenpan. Laat afkoelen en pureer met de puls-stand tot een crumble. Spreid de crumble uit op keukenpapier en dek af met keukenpapier. Zet er een – liefst zware - pan op om olie uit de crumble te persen. Laat het zo 45 minuten rusten. Vermeng de crumble met de overige ingrediënten.

Lekker op je vis, op gegrilde groenten, en in de meest eenvoudige toepassing op een gekookt of gebakken eitje.

 

Pindadressing

  • 2½ el rijstazijn
  • ½ theelepel sesamolie
  • 1½ el sojasaus
  • ½ teen knoflook
  • 1 theelepel gember, geraspt
  • 1 el limoensap
  • 1 tl koriander
  • 200 gr neutrale pindakaas
  • 1 el neutrale honing
  • 1 tl geroosterde sesamzaadjes
  • 2 el water

Meng alle ingrediënten in een kom. De snelle variant: doe alle ingrediënten in de foodprocessor.

Lekker als onderdeel van een crudité of bij een gezonde snelle salade.