Fly Me To The Moon!
Pompoen-zuurkoolsoep met appel, laurier en gember
(maaltijdsoep, ongeveer 1½ liter)
1 - 1½ kg pompoen
2 uien
2 tenen knoflook
15 geraspte verse gember
5 verse (of 3 gedroogde) laurierblaadjes
2 middelgrote appels
¾ - 1 l groentebouillon
8 el olijfolie
peper en zout
zuurkool, verse tijm
Snijd de pompoen in vieren en verwijder de zaden en draden.
Snijd de pompoenkwarten in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 4 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 220°C, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en bak de pompoenblokjes in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Schep de pompoenblokjes halverwege een keer om.
Pel de uien en snijd ze in grove stukken.
Doe de ui samen met 2 eetlepels olijfolie in een ruime pan, voeg een snuf zout toe en laat de uien op laag vuur zacht en lichtbruin worden.
Pel de knoflook en snijd hem grof.
Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de parten in blokjes.
Doe de geroosterde pompoenblokjes samen met de knoflook, de geraspte gember, de laurierblaadjes, de appel en de bouillon bij de uien in de pan en breng alles aan de kook.
Laat de soep 15 minuten zachtjes koken, tot de appel zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer en breng hem op smaak met peper en zout.
Snijd de tweede appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne plakjes.
Doe de appelpartjes samen met de laatste 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de appelpartjes tot ze mooi bruin zijn.
Serveer de soep gloeiend heet met een flinke schep zuurkool, de gebakken appelpartjes en verse tijm.
Nog lekkerder wordt deze soep vast met:
- geraspte oude (geiten) kaas erin
- een flinke schep room erin
- een tosti met lekker veel kaas en pompoenpit-tijm-pesto erbij
- versgebakken desembrood met dik boter erop erbij
- een lekkere salade van waterkers, sinaasappel, rode ui en feta erbij
- een groot stuk peren- of chocoladetaart erna
- ….