Recept Jamie Oliver - Zondige sticky toffeepudding
voor 16 personen
4 zakjes earl grey thee
450 gram verse medjool dadels
1 afgestreken theelepel kaneel
1 bol nootmuskaat om te raspen
170 gram boter + extra om in te vetten
340 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
170 gram rietsuiker
170 gram donkerbruine basterdsuiker
4 grote eieren
Maldon-zeezout
Karamelsaus
250 gram boter
125 gram donkerbruine basterdsuiker
125 gram rietsuiker
50 ml bruine rum
300 ml double cream of slagroom
Verhit de oven tot 180 graden. Hang de theezakjes in een pot met 300 ml kokend water en laat ze 3 ½ minuut trekken. Verwijder de pitten uit de dadels, doe ze met de kaneel in een keukenmachine en rasp er de helft van de nootmuskaat bij. Haal de theezakjes uit de pot, schenk de thee bij de dadels en druk ze stevig naar beneden zodat ze helemaal onder staan. Laat ze 10 minuten met deksel weken, maal ze vervolgens tot een fijne puree en schraap de zijkant van de beker gaandeweg een paar keer schoon.
Vet een tulbandvorm van 26 cm doorsnee in met boter en bestuif met wat bakmeel. Klop in een grote kom met een houten lepel de boter en de twee soorten suiker tot het geheel romig is en klop er een voor een de eieren door. Roer er met een groet metalen lepel het bakmeel door. Spatel er de gepureerde dadels door, giet het beslag in het cakeblik en zet dit 45 tot 50 minuten in de oven, of tot een houten prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
Ga wanneer de pudding bijna klaar is met de saus aan de slag. Snijd de boter in blokjes en laat deze in een kleine pan op matig vuur smelten. Voeg de twee soorten suiker toe en giet er als alles goed gemengd is de rum en de room bij (wees voorzichtig het kan spetteren). Breng de saus aan de kook en laat hem 5 minuten zachtjes pruttelen tot hij prachtig diepbruin van kleur is.
Stort de pudding uit de vorm op een schaal en kwast hem rondom in met voldoende saus om er een delicaat, krokant laagje op aan te brengen, terwijl de pudding eronder nog wel lekker zacht en sponzig blijft. Als je een cakeblik gebruikt moet je kleine gaatjes in de pudding prikken en er een derde deel van de saus over gieten. Strooi er als contrast een klein snufje zeezout over en zet de pudding met een kannetje saus en desgewenst een schaaltje slagroom, ijs of vla op tafel.
Titel: Jamie’s comfort food
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021558233
Prijs: € 30,-
__________________________
Recept Jean Beddington - Steamed Sticky Toffee Pudding
Toffee saus
100 gram boter
150 gram donker bruine basterd suiker
2 eetlepels slagroom
Smelt de boter, suiker en room samen in een pan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot een dikke saus.
Pudding
6 eieren
150 gram suiker
Snufje zout
Rasp van 1 citroen
150 gram zelfrijzend bloem
1. Klop eieren met de suiker en het snufje zout tot een dikke room.
2. Meng de citroenrasp erdoor en vouw dan voorzichtig de bloem erdoor.
3. Beboter 6 individuele of 1 grote pudding vorm en giet de toffee saus erin.
4.Giet het beslag in de vormpjes tot ze ¾ vol zijn. Maak een deksel van aluminiumfolie.
5. Zet de vorm in een stoompan, laat kleine vormpjes 20 minuten stomen en grote 40 minuten.
6.Haal de vorm uit de stoompan, verwijder de folie en keer de pudding om op een bord.
Serveer met lobbig geklopte slagroom of vanille roomijs
Titel: absolutely Jean Beddington
Nog slechts hier en daar leverbaar voor € 15,-
_______________
Recept Felicity Cloake - Perfecte sticky toffee pudding
175 gram medjooldadels, ontpit en grof gehakt
1 tl natriumbicarbonaat
300 ml gekookt water
50 gram zachte boter
80 gram lichtbruine basterdsuiker
80 gram bruine basterdsuiker
2 grote scharreleieren, geklutst
175 gram bloem
1 tl bakpoeder
Een snuf gemalen kruidnagel
Een snuf zout
75 gram walnoten, grof gehakt
Voor de saus:
115 gram boter
75 gram lichte basterdsuiker
40 gram bruine basterdsuiker
140 ml double cream of slagroom
Een snuf zout
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een diepe ovenschaal van circa 24 X 24 cm.
- Maak eerst de saus door alle ingrediënten langzaam in een pan te verhitten tot de boter is gesmolten. Zet dan het vuur hoog en breng het aan de kook. Kook het circa 4 minuten tot de saus zo dik is dat hij aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Schenk de helft van de saus onder in de ovenschaal en zet die in de diepvries.
- Doe de dadels en de natriumbicarbonaat in een hittebestendige schaal en zet ze onder met het kokende water. Laat ze zacht worden terwijl je de rest van het dessert bereidt.
- Klop de boter en de beide suikers tot een luchtige massa en klop dan de eieren er geleidelijk door. Zeef de bloem, het bakpoeder, de gemalen kruidnagel en een snuf zout erbij en meng alles goed. Voeg de dadels en het weekwater plus de walnoten toe en mix alles goed.
- Haal de ovenschaal uit de diepvries en schenk het beslag over de toffeesaus. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot het stevig aanvoelt, haal hem eruit en zet de grill op de middelhoge stand.
- Prik gelijkmatig met een spies of vork wat gaatjes in de bovenkant van de pudding en schenk de rest van de saus erover. Zet hem kort onder de grill en houd alles goed in de gaten, want het verbrandt snel. Serveer met vanille-ijs.
Titel: Perfect, 68 onmisbare basisrecepten voor elke kok
Auteur: Felicity Cloake
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021553900
Prijs: € 14,95