NPO
NTR

Aardappelsalade
500 gram nieuwe aardappels
Olijfolie
2 tenen knoflook gepeld en in dunne plakjes
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel komijnzaad
Flinke snuf chilivlokken
Flinke snuf gedroogde tijm
2 eetlepels granaatappelmelasse
2 eetlepels gehakte koriander
Breng en pan gezouten water aan de kook. Doe de aardappelen erbij, breng ze aan de kook, leg een deksel op de pan en laat ze ongeveer 15 minuten koken tot ze zacht aanvoelen als je er met een mes inprikt. Giet ze af. Snijd ze (als ze enigszins afgekoeld zijn JF) in grove stukjes
Verwarm wat olijfolie in een koekenpan, voeg de knoflook, kurkuma, komijn, chili en tijm toe en bak het geheel een minuut of twee tot de knoflook goudbruin begint te worden. Voeg de granaatappelmelasse en de stukjes aardappel toe. Hussel tot de stukjes aardappel krokant zijn en de dressing geabsorbeerd hebben. Roer vlak voor het serveren de koriander erdoor en serveer de salade warm.
Titel: Comptoir Libanais express
Auteur: Tony Kitous
ISBN: 9789089896766
Uitgeverij: Terra
Prijs: € 25,-

Aardappelsalade met erwten en Perzische specerijen
500 gram kleine nieuwe aardappels
2 volle eetlepels plantaardige olie
½ theelepel mosterdzaad
1 sjalot, heel fijngesnipperd
2-3 teentjes knoflook, fijngestampt met ½ theelepel zout
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel komijnpoeder
1 kleine gedroogde rode chilipeper, verkruimeld
¼ theelepel vers gemalen zwarte peper
120 gram verse of diepvrieserwten
4 volle eetlepels korianderblad, in reepjes gesneden
Partjes limoen, yoghurt en warm platbrood voor erbij

Kook de aardappels in 18 minuten in gezouten water beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet en laat afkoelen totdat je ze kunt vastpakken. Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes van 1 cm.
Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak het mosterdzaad 1 minuut op hoog vuur totdat ze beginnen te springen. Doe de sjalot en de knoflookpasta erbij, gevolgd door de specerijen, en bak ongeveer 10 minuten, af en toe roerend, totdat de ui zacht en glazig is.
Kook intussen de erwten 2 tot 3 minuten in flink kokend water en laat goed uitlekken.
Voeg de aardappels en de erwten toe aan het kruidige uienmengsel en roer alles voorzichtig maar grondig door elkaar. Bak 2 tot 3 minuten op laag vuur en breng indien nodig op smaak. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de koriander erdoor en serveer met partjes limoen, yoghurt en veel warm platbrood.
Titel: Vegarabia
Auteurs: Greg en Lucy Malouf
Uitgeverij: gooed cook publishing
ISBN: 9789461431240
Prijs: € 29,95

Aardappelsalade met korianderpesto

1 kilo krieltjes
340 gram (witte) komkommer, geschild van zaad ontdaan en in dunne plakjes
6 gemarineerde artisjokharten, in vieren
Shisobladscheuten, voor erbij
Korianderpesto:
2 handen korianderblaadjes
40 gram geblancheerde amandelen, geroosterd
1 teen knoflook, geperst
25 gram fijngeraspte Parmezaan
2 eetlepels witte balsamico
125 ml olijfolie
Zeezout en grof gemalen peper.

Breng de aardappels in een grote pan gezouten kokend water op hoog vuur aan de kook. Kook 18-20 minuten of tot ze gaar zijn. Laat uitlekken, iets afkoelen en verwijder dan met een mesje de schil.
Maak terwijl de aardappels koken de korianderpesto. Draai koriander, amandelen, knoflook, Parmezaan, balsamico, olie en zout en peper in een kleine foodprocessor tot een gladde puree. Doe in een grote kom en zet apart. Voeg de afgekoelde aardappels, de komkommer, artisjokken en zout en peper toe aan de pesto en schep goed om. Maak af met het shisoblad en dien op.

Titel: Nieuwe klassiekers
Auteur: Donna Hay
Uitgeverij: van Dishoeck
ISBN: 9789000335268
Prijs: € 45,-