Varkenswangetjes met rode port
voor 4 personen
800 gram varkenswangetjes
25 gram roomboter
2 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 stengel bleekselderij in boogjes
1 kleine pastinaak of wortel, in blokjes
1 groot blikje tomatenpuree (140 gram)
100 ml vleesfond
100 ml rode wijn
100 ml rode port
4-5 takjes peterselie
Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de boter met de olijfolie in een stoofpan. Braad de wangetjes in 5 minuten aan beide kanten bruin aan. Neem het vlees uit de pan.
Fruit in het bakvet de ui 3 minuten met de bleekselderij en de pastinaak of wortel. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Leg de wangetjes terug in de pan.
Schenk de fond, de wijn en de port langs de rand in de pan. Snijd de steeltjes van de peterselie en leg ze in de stoofpan. Breng het vocht tegen de kook. Hak het peterselieblad fijn.
Draai het vuur laag en stoof de wangetjes afgedekt in 2-3 uur zachtjes gaar. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de fijngehakte peterselie. Lekker met lintpasta en parmezaanse kaas.
Bereiden: 20 minuten
Stoven: 2-3 uur
Uit: Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi.
Uitgeverij: Karakter
Prijs: € 20,-
___________
Gestoofde varkenswangen in kokoswater
Voor 6 personen
Bereiding slowcooker: 8 uur en 20 minuten
1 el fijngeraspte gember
4 rode (Aziatische) sjalotjes, in dunne ringen
6 teentjes knoflook, fijngehakt
1 liter kokoswater
6 steranijs
2 kaneelstokjes
8 kruidnagels
3 el suiker
100 ml vissaus
1,5 kg varkenswangen
1 el maïzena
Fijngesneden munt en koriander
Doe de gember, sjalotjes, knoflook, het kokoswater, de steranijs, kaneelstokjes, kruidnagel, suiker, vissaus en het varkensvlees in de slowcooker. Laat 8 uur op de lage stand garen tot het vlees mals is. Neem het vlees er met een schuimspaan uit en zet weg.
Zet dan de slowcooker op de hoogste stand. meng in een kommetje de maïzena met 125 ml van het kookvocht tot een glad mengsel en schenk in de slowcooker. Laat onafgedekt 15 minuten iets indikken. Trek ondertussen het varkensvlees in grote stukken en doe het in de slowcooker om nog iets door te warmen.
strooi er tot slot de munt en koriander overheen.
Uit: Slowcooked van Olivia Andrews.
Uitgeverij: Good cook
Prijs: € 22,50
_________
Stoofvlees met Rodenbach en worstjes
Voor 4 personen
500 gram rundsstoofvlees
500 gram varkenswangetjes
500 gram worst (van gemengd gehakt)
Boter
1 ui
2 flesjes Rodenbach
enkele takjes tijm
enkele blaadjes laurier
1/2 runderbouillonblokje
2 sneetjes peperkoek
Mosterd
Maïzena
peper en zout
- Kruid het rundsstoofvlees en de varkenswangetjes met peper en zout.
- Kleur het rundsstoofvlees aan alle kanten aan in een pan met boter.
- Schep het rundsstoofvlees uit de pan en kleur de varkenswangetjes aan in dezelfde pan. Voeg af en toe wat boter toe zodat het vlees niet te snel aanbakt.
- Verdeel de worst in stukjes.
- Schep de varkenswangetjes uit de pan en kleur de worstjes in dezelfde pan.
- Doe al het vlees in een kookpot.
- Pel de ui en snijd hem fijn.
- Fruit de ui aan in de pan van het vlees.
- Doe de gefruite ui bij het vlees.
- Giet 1 flesje bier in de pan en schraap de bakresten los.
- Giet de inhoud van de pan bij het vlees en voeg ook het andere flesje bier toe.
- Voeg de tijm en de laurier toe.
- Voeg het bouillonblokje toe en zet het vlees onder water.
- Smeer de sneetjes peperkoek in met mosterd en leg ze bovenop het vlees.
- Laat het vlees 2,5 uur zachtjes sudderen op het vuur. Controleer af en toe met een vork of het vlees zacht is. Haal de takjes tijm en de blaadjes laurier eruit.
- Los wat maïzena op in een scheutje water en giet het bij het stoofvlees om de saus te binden. Laat nog even sudderen tot de saus gebonden is.
Uit: De mijne is de beste, het stoofvleesboek door o.a. Filip Jans.
Uitgeverij: Manteau
Prijs : € 25,-