Pepernoot 1 strooigoed/kruidnootje
Uit het boek Maak van de noot een deugt 2011
Marije Sietsma,Karin Sitalsing,Helga de Graaf
In de Panorama van 1940stond een recept van kruidnootjes
Het blad noemde ze pepernoten. Vanaf dat moment is er verwarring over de benaming.
Recept:
75 gram boter
70 gram bruine basterd
15 gram melk
25 gram gram keukenstroop
2 gram zout
150 gram zeeuwse bloem
6 gram bakpoeder
5 gram speculaaskruiden
1 gram geraspte nootmuskaat
5 gram cubebe ( staart ) peper fijngestampt
Boter,basterd,melk,zout en keukenstroop mengen.
Daarna de zeeuwse bloem de bakpoeder en de specerijen.
Laat dit deegje een nacht rusten,rol er vervolgens knikkers van en druk ze iets plat.
Bak ze af op 155.C ± 20 minuten
Pepernoot 2
Van Gerrit van den Brenk ± 1753,vertaald naar heden
Recept:
Deel 1
150 gram honing
40 gram water
100 gram bruine basterd
Dit samen verhitten tot ± 90.C
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deel 2
300 gram roggebloem
3 gram zout
Dit samen met deel 1 vermengen en minimaal 1 dag laten rijpen.
Deel 3
12 gram anijspoeder
10 gram bakpoeder
20 gram water
Meng dit door het basisdeeg en rol er flinke knikkers van zonnebloemolie aan de handen.
Bak dit ± 20 minuten in een oven van 170.C
Haal de pepernoten na het bakken uit elkaar.
Dit is de klassieke pepernoot die nu gangbaar is
Pepernoot 3
Volgens Daatje de Hollandsche keukenmeid 1905
Recept:
250 gram rietsuiker
2 eieren
250 gram Zeeuws meel
3 gram zout
10 gram bakpoeder
Rasp van een sinaasappelschil
150 gram gekonfijte sinaasappelschil fijngehakt
3 gram kaneel
3 gram gestampte kruidnagel
3 gram witte peper
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
De eieren met de rietsuiker witkloppen met de rasp van de sinaasappel en het zout.
Het meel en de bakpoeder eraan toevoegen.
Vervolgens kruidnagel,kaneel en witte peper erbij.
Tenslotte de gehakte gekonfijte sinaasschil erbij
Dit alles goed doorkneden en knikkers van rollen.
Bakken op 160.C zo’n 20 minuten.