NPO
NTR

 

 

Pepernoot 1 strooigoed/kruidnootje

 

Uit het boek Maak van de noot een deugt 2011

Marije Sietsma,Karin Sitalsing,Helga de Graaf

In de Panorama van 1940stond een recept van kruidnootjes

Het blad noemde ze pepernoten. Vanaf dat moment is er verwarring over de benaming.

 

Recept:

75 gram boter

70 gram bruine basterd

15 gram melk

25 gram gram keukenstroop

2 gram zout

150 gram zeeuwse bloem

6 gram bakpoeder

5 gram speculaaskruiden

1 gram geraspte nootmuskaat

5 gram cubebe ( staart ) peper fijngestampt

 

Boter,basterd,melk,zout en keukenstroop mengen.

Daarna de zeeuwse bloem de bakpoeder en de specerijen.

Laat dit deegje een nacht rusten,rol er vervolgens knikkers van en druk ze iets plat.

Bak ze af op 155.C ± 20 minuten

 

 

 

Pepernoot 2

 

Van Gerrit van den Brenk ± 1753,vertaald naar heden

 

Recept:

 

Deel 1

150 gram honing

40 gram water

100 gram bruine basterd

Dit samen verhitten tot ± 90.C

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 2

300 gram roggebloem

3 gram zout

Dit samen met deel 1 vermengen en minimaal  1 dag laten rijpen.

Deel 3

12 gram anijspoeder

10 gram bakpoeder

20 gram water

Meng dit door het basisdeeg en rol er flinke knikkers van zonnebloemolie aan de handen.

Bak dit ± 20 minuten in een oven van 170.C

Haal de pepernoten na het bakken  uit elkaar.

Dit is de klassieke pepernoot die nu gangbaar is

 

 

Pepernoot 3

 

 

Volgens Daatje de Hollandsche keukenmeid 1905

 

Recept:

250 gram rietsuiker

2 eieren

250 gram Zeeuws meel

3 gram zout

10 gram bakpoeder

Rasp van een sinaasappelschil

150 gram gekonfijte sinaasappelschil fijngehakt

3 gram kaneel

3 gram gestampte kruidnagel

3 gram witte peper

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

De eieren met de rietsuiker witkloppen met de rasp van de sinaasappel en het zout.

Het meel en de bakpoeder eraan toevoegen.

Vervolgens kruidnagel,kaneel en witte peper erbij.

Tenslotte de gehakte gekonfijte sinaasschil erbij

Dit alles goed doorkneden en knikkers van rollen.

Bakken op 160.C zo’n 20 minuten.