Je bent zelf een taart!
Recept Helvetiataart
Nodig: 2 springvormen van 22 cm doorsnede
Maak het deeg voor de zandtaartbodem:
160 gram bloem
120 gram boter (roomboter)
80 gram witte basterdsuiker
klein beetje ei
Laat het deeg even rusten
Vet de springvorm in met wat boter, beetje bepoederen met bloem.
Deeg beetje uitrollen en de bodem van de springvorm ermee bedekken.
Bak de bodem op 180 C, circa 25 minuten. Ik heb gekozen voor boven- en onderwarmte.
Bodem af laten koelen en dan bestrijken met 4 eetlepels abrikozenjam van AH.
Maak het cakebeslag voor de cakebodem:
150 gram zelfrijzend bakmeel
2 grote eieren
125 gram suiker
125 gram boter (roomboter)
Boter, suiker schuimig kloppen, dan 1 voor 1 de eieren erbij, dan gezeefde bloem erdoor heen spatelen.
Vet de springvorm in met wat boter, beetje bepoederen met bloem.
Bak de bodem circa 30 minuten op 170 C, daarna moest ik de temperatuur verlagen naar 150 C want hij werd te bruin en heb de bodem nog 10 minuten gebakken op 150 C en de bodem in de oven laten afkoelen. Gebruik boven- en onderwarmte.
Leg de afgekoelde cakebodem op de zandtaartbodem.
Rooster ongeveer 100 gram blanke hazelnoten in de oven op 150 C, ongeveer 30 minuten (kijk of ze mooi lichtbruin worden). Fijnhakken en er circa 15 achterhouden voor garnering.
Maak de botercrème:
Breek 1 ei en klop het. Weeg ¼ van het ei af.
Mix 30 gram suiker schuimig met ¼ ei.
Verwarm 75 gram volle melk, 10 gram boter, 10 gram suiker.
Voeg wat van het warme melk-boter-suikermengsel bij het suiker-eimengsel. Mix.
Als het melk-boter-suikermengsel bijna kookt, voeg dan het suiker-eimengsel toe en breng alles aan de kook en laat even zachtjes koken. Dan krijg je vla.
Laat de vla afkoelen. Leg er een bordje op om te voorkomen dat er een vel opkomt.
Roer 75 gram roomboter + 2 zakjes vanillesuiker los met de mixer.
Voeg beetje bij beetje de afgekoelde vla toe. Blijf 15 minuten mixen (volgens recept van mijn moeder) maar na 5 minuten werd het al een mooie botercrème.
Bestrijk de taart aan de bovenkant en aan de zijkant rondom met de botercrème.
Bestrooi de taart aan de bovenkant en de zijkant met de grof gemalen hazelnoten.
Garneer met een paar hele hazelnoten.