Recept uit: Waarom Franse vrouwen niet dik worden – het kookboek
Ingrediënten:
180 gram pure chocola (bij voorkeur 70 tot 80 procent cacao), verkruimeld
2 eetlepels ongezouten boter, in kleine stukjes gesneden
4 middelgrote eiwitten
snuf zout
½ kop slagroom, gekoeld
1 theelepel pure vanille-extract
slagroom en chocoladeschaafsel (naar keuze)
1. Smelt de chocola au bain-marie boven heel zacht kokend water en roer hem glad. Haal van de warmtebron, roer hem door de boter en laat de chocolade tot handwarm afkoelen.
2. klop in een mengkom de eiwitten en het zout tot ze zachte pieken vormen. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot er stijve, glanzende pieken ontstaan. Doe de geklopte eiwitten in een grote kom en werk er een klein beetje warme chocola doorheen. Voeg als dat helemaal is opgenomen de rest van de chocola toe; pas op dat je niet te hard roert.
3. Doe de gekoelde room en vanille in een schone mengkom en klop de room tot die zachte pieken vormt. Werk de slagroom in twee stappen voorzichtig door het chocolademengsel. Verdeel de chocolademousse over vier dessertkommen en laat ze 2 uur tot 1 dag in de koelkast afkoelen. Haal ze 20 minuten voor het opdienen uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Chocolademousse kan indien gewenst worden gegarneerd met extra slagroom en chocoladeschaafsel.
Opmerking: Chocolademousse voor vier op Valentijnsdag? Is dat nou romantisch? Wil je het recept correct uitvoeren, dan moet je meer dan twee porties maken. Dus, complimenten van de chef, eet de tweede portie in de komende paar dagen op. Geniet ervan.
Uit: Waarom Franse vrouwen niet dik worden – het kookboek
Auteur: Mireille Guiliano
Uitgeverij: Arbeiderspers, feb. 2011
ISBN 10: 9029573929
ISBN 13: 9789029573924
Recept uit: De banketbakker – Cees Holtkamp
Chocolademousse 6 personen
3 eieren
100 gram suiker
150 gram pure chocolade, gesmolten
mespuntje zout
250 gram slagroom, geklopt
Klop de eieren met de suiker au bain-marie op tot het een goed gebonden massa is. Haal van het vuur en zet de schaal in een bak koud water. Blijf kloppen tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur. Klop vervolgens de gesmolten chocolade er doorheen. Zorg dat het helemaal goed gemengd is. Spatel tot slot de geklopte slagroom er doorheen.
Laat de mousse in de koelkast helemaal koud worden.
Uit: De Banketbakker
Auteur: Cees Holtkamp en Jonah Freud
Uitgeverij: De Kookboekhandel
ISBN 10: 9080568457
ISBN 13: 9789080568457
Recept uit : Ladurée
Mousse au chocolat
Chocolate mousse
11 oz / 320 g dark chocolate (70% solids)
5 ½ tbsp. / 80 g butter
8 eggs
1 pinch of salt
½ cup – 1 tbsp – 80 g granulated sugar
1 bar of chocolate for decoration
Equipment
Piping bag fitted with a 3/4-inch / 18mm star tip
Chocolate mousse
1. Using a knife, chop the chocolate on a cutting board and place in a large heatproof bowl. Cut the butter into small pieces and add to bowl. Place over a pan of gently simmering water and melt the chocolate and butter, storting together.
When the mixture has melted, remove from heat and allow to cool to barely lukewarm (64 -68 *F / 18 -20 * C).
2. Separate the egg yolks from the egg whites and place in a bowl. Set egg whites aside.
3. Lightly beat the egg yolks to liquefy.
Place the egg whites in a large clean, dry bowl with a pinch of salt. Whip to a foam. Once they are white and frothy, add the sugar and continue to whip until firm.
Titel: Ladurée
Uitgeverij: SCriptum editions
ISBN: 9781902686714
Prijs: € 37,95
Dag Mieke Meeuws,
Nee er komt inderdaad geen suiker voor in het recept, dat maakt het resultaat ook erg bitter, maar waarschijnlijk is het tevens de reden waarom Franse vrouwen zo slank blijven?
Vriendelijke groet,
Redactie Mangiare!
In het recept van de franse vrouwen wordt wel gesproken van suiker bij de eiwitten kloppen, maar suiker komt niet voor op de ingrediëntelijst.
Moet dat er wel in en zo ja, hoeveel?
Alvast dank en groet, Mieke Meeuws.