1. Citroencake van Gordon Ramsey
kugelhopf (tulband) met citroen en vanille
Voor 10 personen
4 grote, onbespoten citroenen,geboend
100 g boter, plus 10 g om het bakblik in te vetten
320 gram tarwebloem, plus wat extra om te bestuiven
2 theelepels bakpoeder
5 middelgrote scharreleieren
350 g fijne kristalsuiker
1 vanillestokje
150 ml slagroom
Om op te dienen:
poedersuiker, om te bestuiven
zomerfruit, zoals aardbeien en frambozen
geklopte slagroom
- Rasp de schil van de citroenen fijn en leg opzij. Smelt de boter tot hij net vloeibaar is en laat hem lauw worden. Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
- Gebruik 1 eetlepel gesmolten boter om een tulbandvorm van 22 cm in te vetten en bestuif hem dan royaal met bloem; schud het teveel eruit. Verwarm de oven voor 160 C, gasstand 3.’
- Doe de eieren en de suiker in de mengkom van de elektrische mixer. Splijt het vanillestokje, schraap het merg eruit met de punt van een klein, scherp mesje en doe het bij de suiker. Klop met de elektrische garde tot het mengsel licht goudgeel is en zo dik is dat het een lint aan de garde vormt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Neem de kom van de mixer en schep het mengsel voorzichtig met een metalen lepel door de bloem met het citroenraspsel. Voeg de slagroom en de vloeibare boter langs de zijkant van de kom toe en werk ze door het beslag terwijl je een achtvorm tekent met de garde. Zorg dat het beslag zo luchtig mogelijk blijft.
- Schep het beslag voorzichtig in de ingevette bakvorm en bak hem 50 minuten tot 1 uur in de oven, of tot je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt. De bovenkant moet terugveren als je erop drukt en de cake moet iets losgekomen zijn van het blik.
- Stort de cake op een rooster en laat hem 10 minuten afkoelen met het blik eromheen; verwijder dan het blik en laat hem volledig afkoelen. Bestuif hem met gezeefde poedersuiker en serveer hem in dunne plakken met wat zomerfruit en geklopte slagroom.
Titel: Geheim van de chef
Auteur: Gordon Ramsay
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021553337
Prijs: € 14,95
____________________________________
2. Citroentaart van Tinka Leene
Polentataart met citroen en ricotta
Boter om in te vetten
150 gram polenta
75 gram gemalen amandelen
1 ½ tl bakpoeder
3 eieren
60 gram rietsuiker
110 ml milde olijfolie
250 gram ricotta
2 (biologische) citroenen, geraspt, geperst
110 ml melk
Voor de siroop
1 citroen , geperst
110 ml honing
Verwarm de oven voor op 180’C en vet de Zeeuwse knop licht in met boter. Meng de polenta, de gemalen amandelen, het bakpoeder en een snuf zout en zet apart. Klop in een grote mengkom de eieren en de suiker tot een lichtgekleurd mengsel. Voeg de olie toe en klop goed. Doe de ricotta erbij en klop weer goed. Voeg het citroensap en – rasp toe, giet de melk erbij en klop alles goed. Spatel het polentamengsel beetje voor beetje bij het eimengsel en schep het luchtig om tot een goed beslag zonder klontjes.
Giet het beslag in de ingevette Zeeuwse knop, zet hem in de oven en bak de taart in 50-60 minuten goudbruin. De taart is gaar wanneer hij terugveert als je erop drukt.
Maak intussen siroop van het citroensap en de honing. Verwarm dit zachtjes in een pannetje, laat het niet koken. Stort de taart behoedzaam op een mooi bord en besprenkel hem lepel voor lepel met de siroop. Laat hem goed afkoelen.
Titel: Het Zeeuwse knop bakboek
Auteur: Tinka Leene
Uitgeverij: Het paard van Troje
ISBN: 9789071937118
Prijs: € 19,95
______________________________________________
3. Italiaanse citroentaart van Gina d’Acampo
Torta di Sorrento
Voor I0 personen
150 gram zachte gezouten boter, plus extra om in te vetten
150 gram fijne kristalsuiker
geraspte schil van 2 citroenen zonder waslaag
3 grote eieren
150 g zelfrijzend bakmeel
2 eetl. volle melk
1 theel. vanille-extract
Poedersuiker om te bestuiven
Voor de siroop
100 g poedersuiker
2 citroenen zonder waslaag(gebruik de citroenen waarvan je
schil hebt geraspt)
Vet een broodvorm van 900 g inhoud in met boter en verhit de
heteluchtoven tot 160 "C.
Klop in een kom de boter met de kristalsuiker en citroenrasp tot een
zachte, bleke massa. Klop de eieren los en zeef de bloem. Voeg al
kloppend geleidelijk de losgeklopte eieren toe aan de botermassa en
daarna ook de bloem. Klop alles goed door elkaar.
Roer zoveel melk en de vanille-extract door het beslag dat het in
dikke klodders van de lepel valt. Verdeel het gelijkmatig in de vorm
en bak het 45-50 minuten in het midden van de oven.
Haal de cake uit de oven en zet hem nog in de vorm op een taartrooster
om hem af te laten koelen.
Verwarm voor de siroop de poedersuiker en het citroensap rustig in
een pan op halfhoog vuur tot het mengsel stroperig is.
Prik de bovenkant van de warme cake met een vork over het hele
oppervlak in. Giet de citroensiroop erover en laat de cake koud
worden.
Stort de cake uit de vorm op een schaal, bestuif hem met poedersuiker en smul ervan.
Titel: De Italiaanse bakker thuis
Auteur: Gino D’Acampo
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
ISBN: 9789059564565
Prijs: € 24,95