NPO
NTR

Blini’s naar recept van Sylvia Witteman uit kookboek Soof

 

Kookboek bij de film Soof

Kookboek bij de film Soof

Ingrediënten: 10 stuks

5 eieren

250 milliliter melk

2 ½ zakje bakpoeder

200 gram bloem

2 ½ citroen, schil ervan

300 milliliter crème fraîche

10 plakjes zalm

3 sjalotjes

dille

kappertjes

 

bereidingswijze:

Scheid de eierdooiers van het wit en zorg ervoor dat er niets van het eigeel bij het wit komt. Klop de dooiers met de melk, het bakpoeder en een snuifje zout in een kom. Klop er geleidelijk het meel en de citroenrasp door tot een mooi glad beslag. Dek het beslag af met folie en zet 30 minuten in de koelkast. Klop de eiwitten stijf vlak voordat je blini’s gaat maken en spatel ze door het beslag. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur en doe er wat kleine klontjes boter in. Lepel er een paar schepjes beslag in en bak de pannenkoekjes tot ze goudbruin zijn, keer om met een spatel en bak ze nog 2 minuten. Leg ze op een rooster om af te koelen. Lepel een beetje crème fraîche op elk pannenkoekje en leg er een plakje zalm op. Garneer met uienringetjes, kappertjes en dille.

Variëren met kaviaar in plaats van zalm.

Titel: het boek van Soof

Auteur: Sylvia Witteman

Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

ISBN: 9789038898322

Prijs: € 19,95

 

__________________________

 

Blini’s met kaviaar - uit Een hele goede morgen

50 gram bloem

50 gram boekweitmeel

½ tl zout

1 tl suiker

40 gram gesmolten boter

2 dl melk

6 gram gist

20 cl bier

1 klontje roomboter

Crème fraîche

30 gram kaviaar

 

Meng bloem, boekweit, zout, suiker, ei en gesmolten boter in een mengkom.

Los de gist op in de lauwe melk en voeg toe aan het mengsel. Meng alles nog eens goed, voeg het bier toe en roer tot een glad beslag.

Bak de blini’s met wat boter in een poffertjespan. Laat ze ietsje afkoelen, bestrijk ze met crème fraîche en garneer ze met kaviaar.

Titel: Een hele goede morgen

Auteur: Martin Kruithof

Uitgeverij: Stichting Kunstboek

ISBN: 9789058564672

Prijs: € 24,95

 

__________________________________

 

 

Blini’s met gerookte zalm en roomkaas uit Fingerfood van Yasmin Othman

100 gram gerookte zalm

Een klein potje viskuit

Sap van ½ citroen

¼ bosje dille om te garneren

65 gram volkorenbloem

65 gram bloem

1 tl fijne kristalsuiker

Snufje zout

1 tl bakpoeder

1 ei, gesplitst

175 ml melk

2 el boter, gesmolten

Zonnebloemolie om in te bakken

150 gram roomkaas

  1. Meng in een grote kom de beide soorten bloem, de suiker, het zout en de bakpoeder. Voeg de eidooier samen met de melk en de gesmolten boter toe, en meng goed tot een glad deeg. Klop het eiwit stijf in een andere kom en spatel het door het deeg.
  2. Zet een grote koekenpan met olie op het vuur. Giet met een eetlepel hoopjes beslag in de pan en bak deze 2 tot 3 minuten, of totdat je belletjes op de bovenkant ziet. Draai de blini’s om en bak ze vervolgens in ongeveer 1 minuut goudbruin.
  3. Snijd de zalm in reepjes en draai deze in elkaar tot rozetjes. Klop de roomkaas samen met het citroensap glad. Lepel wat roomkaas boven op elke blini en leg er wat zalm en viskuit op. Garneer met kleine takjes dille.

Titel: fingerfood

Auteur: Yasmin Othman

Uitgeverij: good food publishing

ISBN: 9789461430793

Prijs: € 14,95