Blini’s naar recept van Sylvia Witteman uit kookboek Soof
Ingrediënten: 10 stuks
5 eieren
250 milliliter melk
2 ½ zakje bakpoeder
200 gram bloem
2 ½ citroen, schil ervan
300 milliliter crème fraîche
10 plakjes zalm
3 sjalotjes
dille
kappertjes
bereidingswijze:
Scheid de eierdooiers van het wit en zorg ervoor dat er niets van het eigeel bij het wit komt. Klop de dooiers met de melk, het bakpoeder en een snuifje zout in een kom. Klop er geleidelijk het meel en de citroenrasp door tot een mooi glad beslag. Dek het beslag af met folie en zet 30 minuten in de koelkast. Klop de eiwitten stijf vlak voordat je blini’s gaat maken en spatel ze door het beslag. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur en doe er wat kleine klontjes boter in. Lepel er een paar schepjes beslag in en bak de pannenkoekjes tot ze goudbruin zijn, keer om met een spatel en bak ze nog 2 minuten. Leg ze op een rooster om af te koelen. Lepel een beetje crème fraîche op elk pannenkoekje en leg er een plakje zalm op. Garneer met uienringetjes, kappertjes en dille.
Variëren met kaviaar in plaats van zalm.
Titel: het boek van Soof
Auteur: Sylvia Witteman
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038898322
Prijs: € 19,95
__________________________
Blini’s met kaviaar - uit Een hele goede morgen
50 gram bloem
50 gram boekweitmeel
½ tl zout
1 tl suiker
40 gram gesmolten boter
2 dl melk
6 gram gist
20 cl bier
1 klontje roomboter
Crème fraîche
30 gram kaviaar
Meng bloem, boekweit, zout, suiker, ei en gesmolten boter in een mengkom.
Los de gist op in de lauwe melk en voeg toe aan het mengsel. Meng alles nog eens goed, voeg het bier toe en roer tot een glad beslag.
Bak de blini’s met wat boter in een poffertjespan. Laat ze ietsje afkoelen, bestrijk ze met crème fraîche en garneer ze met kaviaar.
Titel: Een hele goede morgen
Auteur: Martin Kruithof
Uitgeverij: Stichting Kunstboek
ISBN: 9789058564672
Prijs: € 24,95
__________________________________
Blini’s met gerookte zalm en roomkaas uit Fingerfood van Yasmin Othman
100 gram gerookte zalm
Een klein potje viskuit
Sap van ½ citroen
¼ bosje dille om te garneren
65 gram volkorenbloem
65 gram bloem
1 tl fijne kristalsuiker
Snufje zout
1 tl bakpoeder
1 ei, gesplitst
175 ml melk
2 el boter, gesmolten
Zonnebloemolie om in te bakken
150 gram roomkaas
- Meng in een grote kom de beide soorten bloem, de suiker, het zout en de bakpoeder. Voeg de eidooier samen met de melk en de gesmolten boter toe, en meng goed tot een glad deeg. Klop het eiwit stijf in een andere kom en spatel het door het deeg.
- Zet een grote koekenpan met olie op het vuur. Giet met een eetlepel hoopjes beslag in de pan en bak deze 2 tot 3 minuten, of totdat je belletjes op de bovenkant ziet. Draai de blini’s om en bak ze vervolgens in ongeveer 1 minuut goudbruin.
- Snijd de zalm in reepjes en draai deze in elkaar tot rozetjes. Klop de roomkaas samen met het citroensap glad. Lepel wat roomkaas boven op elke blini en leg er wat zalm en viskuit op. Garneer met kleine takjes dille.
Titel: fingerfood
Auteur: Yasmin Othman
Uitgeverij: good food publishing
ISBN: 9789461430793
Prijs: € 14,95