Russische salade
Voor 4 personen:
4 eieren
2 aardappelen
2 kleine rapen
2 wortelen
Een handvol verse erwtenpeulen
Een handvol verse prinsessenbonen
1 kleine kropsla
2 tomaten (ontveld)
3 takken peterselie
4 eetlepels versgemaakte mayonaise
Witte peper van de molen
Zout
Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze schrikken onder koud stromend water, laat ze afkoelen. Pel ze nadien en snijd ze vlak voor het opdienen overdwars of in vieren.
Maak de groenten schoon. Snijd de aardappelen, rapen en eventueel wortelen in brunoise. Peul de erwten en snijd de uiteinden van de bonen. Kook de groenten apart beetgaar in lichtgezouten kokend water. Maak de sla schoon en spoel onder koud stromend water, snijd de tomaten in repen. Hak de peterselie fijn.
Serveer alles op de borden. Leg eerst de sla, daarop de groenten, dan de eieren, mayonaise en ten slotte de peterselie. Kruid alles met peper en zout.
Uit:
Het gerecht
Uitgeverij: Homarus
€ 24,50
_____________________________________________________________
Huzarensalade
4 personen
100 gram verse doperwten, gedopt
100 gram sperziebonen
6 bloemkoolroosjes
2 aardappels
2 worteltjes
3 kleine augurkjes, uitgelekt en in blokjes
1 gare rode biet, in blokjes
1 hardgekookt ei, gepeld en in stukjes
Mayonaise
Kook de erwten, bonen, bloemkool, aardappels en worteltjes in aparte pannen al dente gaar. Laat ze goed uitlekken en snijd ze (behalve de erwten) in stukjes. Doe ze in een kom met de augurkjes, de rode biet en het ei. Roer er zoveel mayonaise door dat een soepel mengsel ontstaat. Zet de kom 2-3 uur in de koelkast. Schik de salade vlak voor het opdienen als een koepel in het midden van een schaal en garneer naar believen.
Uit:
De Zilveren lepel
Uitgeverij: Van Dishoeck
Prijs: € 40,-
_____________________________________________________________
Huzaren salade 4 personen
100 gram gaar kalfsvlees
100 gram appel, jonagold, geschil en klokhuis verwijderd
100 gram gekookte aardappels
60 gram augurk, zonder vocht
¼ uitje, zeer fijn gehakt
Peper
Zout
Mayonaise*
Krop sla
2 eieren, hard gekookt
Snijd het vlees, de appel, de aardappel en de augurk in kleine stukjes
Meng het uitje erdoor en breng op smaak met peper, zout, mayonaise.
Verdeel de slabladeren op een schaal en leg de huzarensalade hier bovenop. Leg hier en daar wat dotjes mayonaise en strijk dit over de bovenkant van de salade uit. Maak af met het hardgekookte ei.
H: Knijp de augurk uit met de handen om te voorkomen dat er te veel vocht door de salade komt.
De huzarensalade kan ook nog versierd worden met gewaaierde augurken en plakjes tomaat.
Uit: De banketbakker
Cees Holtkamp
Uitgeverij De kookboekhandel
35 euro
__________________________________________________________________________
Mayonaise maken volgens de truc van Joop Braakhekke
Doe in een beker (alles tegelijk): 1 ei (de dooier moet heel zijn), vul dit aan tot 100 ml met azijn, wat peper, zout en mosterd en 300 ml olie. Zet de staafmixer voorzichtig op de bodem, zet aan en trek de staafmixer langzaam omhoog. Mayo klaar!