NPO
NTR

Steven Beek uit Amsterdam

Crumble met rabarber en bourbon whisky

Dessert voor 4 personen

 

Ingrediënten

400 gr rabarber

200 ml bourbon

3 el kristalsuiker

 

1 zakje vanillesuiker (echte vanille)

1 el sinaasappelrasp

100 gr. bloem

100 gr koude boter

85 gr lichte basterdsuiker

Mespuntje elk van gemalen nootmuskaat, kardemom en komijn

15 gr havervlokken

 

Recept

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de bourbon met de kristalsuiker op een laag vuurtje terug tot ongeveer 75 ml lichte siroop. Snij de rabarber in flinke stukken van een cm of drie. Meng met de ietwat afgekoelde bourbonsiroop.

 

Snij de koude boter in blokjes en doe deze in een kom met de basterdsuiker, vanillesuiker, bloem, kruiden en sinaasappelrasp. Wrijf alles tussen je handen tot kruimels. Je moet snel zijn, anders wordt de boter te warm.

 

Neem een standaard ovenschaal (+/- 15 bij 25 cm) en vul die met de rabarber. Strooi er de crumble overheen -niet aandrukken- , strooi daar de havervlokken overheen voor een volkoren look en schuif hem meteen in de voorverwarmde oven. Bak hem tot de kruimels mooi bruin zijn en het sap van de whiskeyrabarber omhoog borrelt, ongeveer 20 min.

 

Laat de crumble even afkoelen. Het is een vrij zoet geheel, dus lekker met wat ongezoete crème fraîche.

Bij de finale  (foto: Julie Hrudova)