NPO
NTR

Gele dip met kappertjes uit Trek - eten onderweg - vroeger en nu/Charlotte Kleyn

Eet met vers platbrood, stokbrood of stukken komkommer en paprika. Of lepel gewoon zo op.
Op Santorini eten ze de dip meestal met kappertjes en gesnipperde rauwe ui erboven- op, maar ik koos voor de combinatie kappertjes, zoete gekaramelliseerde ui en gebakken dille.

150 gram gele spliterwten (of lathyrus- erwten)

1 laurierblad
4 eetl. lekkere olijfolie + extra voor serveren 2 knoflooktenen, geperst
snufje kurkumapoeder
zwarte peper, versgemalen
1 grote rode ui, in dunne ringen
1⁄2 bosje dille, grofgehakt
1 eetl. kappertjes in azijn

* Geen tijd? Neem 400 gram kapucijners uit blik en sla het koken over.

Breng de spliterwten met het laurierblad aan de kook in genoeg water zodat de erwten 1 centimeter onderstaan. Laat zachtjes pruttelen tot de erwten gaar zijn – dat zal 30 minuten duren, voeg eventueel meer water toe. Laat de laatste 10 minuten koken zonder deksel, zodat het water verdampt. Als het goed is, zijn de erwten nu helemaal stukgekookt. Draai het vuur uit en vis de laurier uit de pan.

Roer de erwten glad met een lepel, voeg 3 eet- lepels olijfolie, de knoflook en kurkuma toe en breng op smaak met zout en peper. Doe in een afsluitbaar bakje als je gaat picknicken.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koeken- pan en bak de ui zachtjes onder een deksel. Bestrooi met zout en laat helemaal zacht worden tot hij gekaramelliseerd is (dit duurt zeker 20 minuten). Voeg de dille toe, bak zo’n 5 minuten mee op middelhoog vuur en voeg de kappertjes toe. Laat afkoelen en doe in een afsluitbaar bakje.

Neem de twee bakjes en een fles olijfolie mee naar het park. Verdeel de puree over een schaal en leg het uimengsel erboven- op. Druppel er nog wat olijfolie over.

Lobio stoofschotel van Alice Zaslavsky uit haar boek Een ode aan groenten

First Plates - Meaty Burgers

INGREDIENTEN

Paddies
250 g gedroogde kapucijners uit een zak (dus niet uit blik!)
1 middelgrote ui, gepeld en in grove stukken
2 tenen knoflook, gepeld
5 el shoyu
10 el water
3 el olijfolie
1/4 bol geraspte nootmuskaat
veel versgemalen zwarte peper
1/2 tl oregano
3 el kikkererwtenmeel
75 g semi-droge tomaten, in repen gesneden
75 g kalamata olijven, onpit en grof gehakt
1/2 bosje basilicum, grof gehakt
olie om in te bakken

Basilicum mayo
4 el vegan mayonaise
2 el dikke sojakwark
1/2 bosje basilicum, fijngehakt

Opmaak broodjes
1 courgette
1 el olijfolie
1 teen knoflook, gepeld en geplet
peper en zout
2-3 tomaten, in plakken
5 à 6 vegan broodjes, bijvoorbeeld Italiaanse bollen
rucola

BEREIDING

Paddies
Begin een ochtend, of nog beter, avond van tevoren. Week de kapucijners in veel water de hele dag of nacht. Giet ze na het weken af, en spoel af. Doe ze over in een keukenmachine, foodprocessor of krachtige blender. Voeg ook ui, knoflook, shoyu, water, olie, nootmuskaat, peper en oregano toe. Pureer tot de kapucijners helemaal fijngemalen zijn. Roer vervolgens het kikkererwtenmeel, zontomaten, olijven en basilicum door het mengsel (dus niet mee pureren). Verhit een laagje olie van enkele millimeters in een koekenpan. Verdeel het mengsel in 5 à 6 porties en schep deze in kookringen of hittebestendige koekstekers in de pan om perfect ronde burgers te maken. Bak de burgers op middelhoog vuur aan beide zijden, en geef ze ruimschoots de tijd om perfect gaar te worden; ca. 10 minuten per zijde.

Basilicum mayo
Meng alle ingrediënten in een kom.

Opmaak broodjes
Was de courgette en schaaf deze in de lengte in heel dunne repen, met een kaasschaaf, mandoline of vlijmscherp koksmes bijvoorbeeld. Doe de repen in een ruime kom en voeg de olijfolie, geplette teen knoflook en peper en zout toe. Meng kort door. Verhit een grillpan op hoog vuur. Grill de courgette aan beide zijden tot er mooie grillstrepen ontstaan. Snijd de tomaten in dunne plakken.

Snijd de broodjes open en verdeel de saus over alle helften. Leg de burgers op de onderkanten en garneer met schijfjes tomaat, de gegrilde courgettelinten en een pluk rucola. Zet het kapje erop en serveer de burgers uit.  

In Mangiare! van vrijdag 26 februari 2021 om 19:30 uur live op NPO Radio 1: Charlotte Kleyn over Trek - Eten onderweg, toen en nu; kookboekenschrijver en voormalig restaurantcriticus Karin van Munster bespreekt Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky en jongste bediende Jannekee Kuijper maakt een gerecht uit dit boek.

Presentatie: Petra Possel 

 

In Mangiare! van vrijdag 19 februari 2021 om 19:30 uur op NPO Radio 1: Elizabeth Lopez won dit jaar Heel Holland Baktdocent brood en patisserie aan het Bakery Institute Hans Heiloo over zuurdesem en Francien Knorringa bespreekt een nieuwe inzending van onze wedstrijd First Plates waarin luisteraars ons recepten sturen van een gerecht dat hoort bij een eerste date.

Presentatie: Petra Possel

 

Foto: MAX/Roland J. Reinders

Foto: MAX/Ronald J. Reinders

 

 

Open sandwich met groenten en gebakken ei - van Shinobu Tamae van de website appetitepress.com 

 

Ingrediënten 

snijbiet

bieten

knofllook

brood naar keuze

olijfolie

boter

ei

zout

paprikapoeder (of peper)

balsamico azijn, melasse of worcestershire sauce

 

Werkwijze

  1. Snijd je favoriete brood (zuurdesem is aanbevolen) in plakken van 1,5 - 2 cm, en rooster het goudbruin in een koekenpan met olijfolie en boter.
  2. Snijd de knoflook in twee helften en wrijf met de snijvlakken van de knoflook over de toast en laat het brood het aroma opnemen. Snijd daarna de knoflook fijn, snijd de snijbiet grof, snijd de biet in dunnen plakken. 
  3. Bak de knoflook langzaam in een koekenpan met olijfolie. Doe, als de knoflook kleur begint te krijgen, de boter en de groenten erbij.
  4. Roerbak een minuut lang op middelhoog vuur en laat de groenten kleur krijgen. Schep de groenten op de boterhammen. 
  5. Bak het ei tot de gewenste gaarheid en leg het op de toast.
  6. Strooi tot slot het paprikapoeder erover en sprenkel olijfolie en melasse of azijn erover. 

In Mangiare! van vrijdag 12 februari 2021 om 19:30 uur op NPO Radio 1: Bas Robben over Hotpot; een reportage van Chris Bajema over de pannenkoekenpan; culinair journalist Hassnae Bouazza over de Japanse chef Shinobu Namae en jongste bediende Jannekee Kuijper maakt een gerecht naar zijn receptuur.

Presentatie: Petra Possel

 

 


First Plates - Macaroni a la lasagne

Ingrediënten 4 personen

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • wat chilivlokken of rode peper
  • 250-300 g rundergehakt (of vegavariant)
  • verse peper, zout
  • 1 el Italiaanse kruiden of deels vers (altijd gedroogde oregano)
  • 1 groot blikje tomatenpuree (ik gebruik graag goede 3 x geconcentreerde Italiaanse uit een tube)
  • 1 el Marmite
  • 800 g verse spinazie
  • 250-300 g elleboogmacaroni
  • 1 blokje kruidenbouillon
  • 150 g geraspte harde kaas naar keuze (hier is dat meestal gewoon oude Gouda)
  • a takje tijm

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit olie in een koekenpan en smoor hierin de ui en knoflook. Als je van pittig houdt kun je eventueel ook wat rode peper of chilivlokken toevoegen, maar niet te veel!
  4. Bak het gehakt rul mee en maak het geheel goed op smaak met verse peper, zout, Italiaanse kruiden, de tomatenpuree en eventueel een eetlepel Marmite.
  5. Kook of liever (allerlekkerste): stoom de spinazie beetgaar en doe hem over in een vergiet. Bij koken moet je de spinazie echt goed uit laten lekken, maar ook na het stomen druk je het vocht goed uit de spinazie. Bewaar de spinazie in de warme pan/stoomoven.
  6. Kook de macaroni in kokend water met kruidenbouillonblok beetgaar en giet af. Roer er eventueel wat olie doorheen zodat hij niet gaat plakken.
  7. Doe de tomatenvleessaus onderin in een ruime, glazen ovenschaal zodat je straks de laagjes mooi ziet. Als je eenpersoon schaaltjes hebt, is dat natuurlijk ook leuk.
  8. Verdeel de spinazie mooi over de laag tomatenvleessaus.
  9. Verdeel vervolgens de macaroni over de spinazielaag en maak het geheel af met een laag geraspte kaas.
  10. Versier de macaroni ovenschotel met een strook Italiaanse kruiden zoals ik die eerste keer of leg er een mooie tak tijm op zoals ik dat nu doe.
  11. Plaats de schaal in de hete oven totdat de kaas mooi gesmolten is of tot de gasten er zijn. Draai dan de oven na ca. 10-15 minuten terug naar 90 graden omdat anders de kaas te hard wordt.
  12. Serveer de macaronischotel met een frisse salade en een klein stukje stokbrood / ciabatta om je bord straks mee schoon te vegen.

 

Met Marike van der Werff van kaaswinkel Kef proeven we roodflora kazen.

  1. Saint Florentin 11,25 per stuk
  2. Maroilles 3,50 per kilo
  3. Epoisses 13 euro per stuk
  4. L’ami du Chambertin 11,60

In Mangiare! van vrijdag 5 februari 2021 om 19:30 uur op NPO Radio 1: Ramon Beuk over Wayooh!kaaskenner Marike van der Werff proeft drie roodflorakazen en Francien Knorringa bespreekt een nieuwe inzending van onze wedstrijd First Plates waarin luisteraars ons recepten sturen van een gerecht dat hoort bij een eerste date.

Presentatie: Petra Possel